Elhagyhatta a kórházat az első magyar beteg, akit remdesivirrel kezeltek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f4eaea6c-6b24-49ed-a14a-0b1da9967157
Megosztás/Share

A 75 éves nő súlyos állapotban került be október közepén.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves, Covid-19 miatt kezelt nő, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt – adta hírül az intézmény.

A cukorbetegség páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap beadták neki a koronavírus elleni szert. Úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak nála: a remdesivir mellett szteroidot, trombózismegelőző kezelést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült.

A kezelés hatására az állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, jelenleg az otthonában lábadozik.

Eddig 19 koronavírusos beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt az egyetemen, aminek három részlege is részt vett a hatóanyaggal kapcsolatos vizsgálatban. A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivirt kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201026_remdesivir_koronavirus_fertozes_beteg_kezeles_korhaz#rss