Enyhül a nyomás, lélegzethez jutottak a tőzsdék

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/t/r/a/trader-407396.jpg
Megosztás/Share
Javarészt estek az ázsiai tőzsdék hétfőn, miután az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírus amerikai és európai terjedése aggasztotta a befektetőket. Az USA-ban az elmúlt két nap rekord új esetszámokat jelentettek, de Franciaországban is csúcson járt a napi új fertőzöttek száma a hétvégén, a spanyolok pedig szükségállapotot hirdettek. Elsősorban a járványhelyzet romlásának betudhatóan csúnya eséssel indult a hétfői kereskedés Európában, a DAX 2,8 százalékos mínuszban is járt a nyitás után, azonban a kezdeti esés jelentős részét sikerült ledolgozniuk a vezető indexeknek a nyitástól távolodva.

Miért romlott el a hangulat a tőzsdéken?

Közel egy hét múlva, november 3-án tartják az elnökválasztást az Egyesült Államokban, a választás kimenetele egyelőre bizonytalan, mert bár a demokrata kihívó, Joe Biden előnye relatíve nagy, ha a reprezentatív közvélemény-kutatásokat nézzük, akkor november 3-án sima Joe Biden-győzelem jöhet, azonban sok múlik azon, hogyan szerepelnek a republikánusok és a demokraták a csatatár-államokban, és a rejtőzködő (Trump-)szavazók is megfordíthatják a küzdelmet. A piaci szereplők nagy része volatilis napokra számít a tőkepiacokon, sokan fedezékbe vonulhatnak, ennek is betudható a részvénypiaci esés.

Tovább romlott a járványhelyzet az Egyesült Államokban és Európában is, több országban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Az USA-ban és Franciaországban is új rekordszinten a napi új fertőzöttek száma, Spanyolországban vészhelyzetet hirdettek ki.

Továbbra is sok a bizonytalanság a következő körös amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban, nem közeledett a demokraták és a republikánusok álláspontja, nagy valószínűséggel már csak az elnökválasztást követően jöhet megegyezés.

Folytatódik a Brexit-saga: továbbra sincs megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ezért szerdáig Londonban marad Michel Barnier az EU főtárgyalója. 

A hangulaton nem javít, hogy az egyik legnagyobb európai technológiai vállalat, az SAP 2023-ig kihívásokkal számol, és drámai átalakulást lát a piacán. A vállalat  valamivel a várakozások alatt teljesített a harmadik negyedévben, és törölte a középtávú, marzsokra vonatkozó előrejelzését.

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ütik az olajat, a koronavírus megijesztette a befektetőket

A ma reggeli kereskedésben jelentősen esik az olaj ára, már több, mint 2 százalékot esett az olajár, aminek több oka is van. Az egyik, hogy a növekvő koronavírusos esetek száma egyre jobban aggasztja a befektetőket, ami meghatározó lehet a további kilátásokat illetően is, másrészt visszatért a líbiai olajtermelés is, és a vártnál gyorsabb ütemben növekszik a kínálat, ami szintén lefelé hajtja az árfolyamot.

Tovább a cikkhez

Lélegzethez jutottak az európai tőzsdék

A kezdeti csúnya esés egy részét sikerült ledolgozniuk az európai tőzsdéknek, a DAX azonban továbbra is több mint 2 százalékos mínuszban van. Az alapvetően kedvezőtlen részvénypiaci hangulat azzal magyarázható, hogy a koronavírusos esetszámok emelkedése miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be az európai országokban, Olaszországban például hétfő este 6-tól bezárnak a bárok, és éttermek.

Csúnya esés Európában

Csúnya eséssel indult a hét az európai tőzsdéken, a DAX 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,5 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 1,2 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 1,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,3 százalékot esett. A rossz piaci hangulat elsősorban a koronavírus terjedésének, és az emiatt bevezetett újabb korlátozó intézkedéseknek tudható be, a francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít. Franciaország mellett többek között Németországban és Spanyolországban is romlik a helyzet, utóbbiban vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntöttek, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékot gyengült. A hazai blue chipek közel az OTP és a Mol árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter pedig 0,9 százalékos veszített értékéből, míg a Magyar Telekom stagnál.

Csúnya esés jöhet Európában

  • Vegyesen zárták a pénteki a kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. A befektetők fókuszában a vállalati harmadik negyedéves beszámolók mellett az újabb körös gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos tárgyalások álltak.
  • Ázsiában zömmel estek a tőzsdék hétfőn, miután az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírusos esetszámok emelkedése – különösen az USA-ban és Európában – aggasztotta a befektetőket. A japán Nikkei 0,1 százalékot esett, míg sanghaji börze 0,8 százalékkal került lejjebb, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékot gyengült.
  • Hétfőn itthon az MNB devizaswap-tendert tart, délelőtt a német IFo gazdasági hangulatindex alakulására lesz érdemes figyelni emellett. Külföldön egyébként elsősorban a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatos hírek, felmérések, előrejelzések mozgatják majd a piacot.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős jelentős, DAX 1,7 százalékos csökkenést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Az olaj árfolyama lejjebb került ma, a spot WTI és a Brent is esett, 2,4, illetve 2,2 százalékot, előbbi ezzel ismét 40 dollár alá került, és a határidős kontraktusok is estek. Az arany árfolyam 0,3 százalékkal került lejjebb és 1897,4 dolláron áll unciánként.
  • A forint tovább gyengült az euróval szemben és már 365,6 forintba kerül egy euró, míg egy dollár 309 forintba kerül.

Ma teszi közzé legfrissebb számait többek között az NXP és a Hasbro.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201026/enyhul-a-nyomas-lelegzethez-jutottak-a-tozsdek-454366