Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f701dd4c-6893-4b46-8ba0-19239a60fa91
Megosztás/Share

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy úgy nőnek majd a tesztszámok, ahogy a fertőzés terjed.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A járványhelyzetről is szó esett a napirend utáni felszólalások között az Országgyűlés hétfői ülésén. Az MTI tudósításából kiderül, hogy a Párbeszéd képviselője, Burány Sándor a járvány második hullámát értékelve arról beszélt: a számok napról-napra riasztóbbak, a felívelés “elképesztő” az esetszámokban, de a halálozási adatok “durva felfutása” is látható.

Úgy vélte: bár a kormány a tavaszi és az őszi adatokat összeadva nézi a statisztikát, ha most akarjuk meghatározni, hogy miként kell cselekedni, akkor a legfrissebb tendenciákból kell kiindulni. Ennek alapján pedig – folytatta – az elmúlt 14 nap szerint a 100 ezer főre vetített halálozási adatokban Magyarország az ötödik legrosszabb helyen áll Európában, míg a 100 ezer főre vetített tesztek számában, csak négy ország végez kevesebb tesztet Magyarországnál.

Burány Sándor megkérdezte, mi az oka annak, hogy makacsul nem akarják tesztelni Magyarország lakosságát.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta: a magyar egészségügy felkészült arra, hogy jelenlegi tendenciák folytatódása esetén is a ma ismert lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást nyújtsa. Emellett – folytatta – mindannyiunk felelőssége, hogy a járványügyi szabályokat a lehető legnagyobb mértékben betartsuk, ha ez sikerül, akkor egyidejűleg fenntartható az ország működőképessége, és mérsékelni lehet a járvány okozta károkat.

Gulyás hozzátette, hogy Magyarország továbbra is a WHO protokolljainak megfelelően tesztel, ahogyan a fertőzés terjed, úgy a tesztszámok is nőni fognak.

Burány Sándor úgy reagált: az lenne a cél, hogy minél kevesebb kerüljenek lélegeztetőgépre, ennek viszont nem az lenne az iránya, hogy Magyarország megtartja Európa legszigorúbb tesztelési szabályát. Szerinte inkább a szlovák magatartás irányába kellene elmozdulni, ahol az egész országot tesztelik.

Gulyás Gergely viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet: a szlovák számok nem jobbak a magyarnál, azt pedig majd meglátják, milyen formában tesztelnek a szlovákok. Hangsúlyozta ugyanakkor: önmagában a védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá. Ott áll fenn összefüggés, hogy a lehető leghamarabb kell vakcinához jutni, ezért Magyarország 6,5 millió oltóanyagra kötött le kapacitást az Oxfordban folyó kutatás kapcsán – mondta.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201026_Gulyas_Gergely_vedekezes_teszteles_koronavirus#rss