Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f92f22b9-0924-4479-bc34-bbdd36c24e0a
Megosztás/Share

A Leishmania nevű húsevő parazita a trópusi és szubtrópusi régiókban honos, de ma már az Egyesült Államokban is egyre gyakrabban találkozni vele.

A világban sok olyan parazita van, amely nem egyetlen régióban okoz megbetegedéseket. Ilyen többek közt a fertőzött lepkeszúnyog által terjesztett leishmaniasis (Leishmania-fertőzés) is. Az emberre is veszélyes kórt a Leishmania-nak nevezett húsevő parazita váltja ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kezdetektől fogva nyomon követi a terjeszkedését. A tudósok által idézett, 2018-as adatok szerint már a világ 98 országában bukkant fel.

Az egysejtű elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókat kedveli, de napjainkban már az Egyesült Államoktól északra, Kanadában is találkozni vele. A parazitával foglalkozó tudósok az IFLScience-nek írt vendégcikkükben fejtették ki, miért van ez: szerintük a más országokból behozott kutyák, illetve a hatósági ellenőrzések szűkössége miatt válnak gyakoribbá ezek az esetek.

A probléma oka, hogy Kanadában rendkívül lazák a háziállatok behozatalára vonatkozó szabályok. Kutyák esetében például elegendő a veszettség elleni oltás, illetve, hogy az állatorvos egészségesnek nyilvánítsa az ebet. Az egzotikus betegségekre (mint amilyen a már említett leishmaniosis) vonatkozó teszteket azonban nem végeznek, a diagnózisuk sem történik meg. Ez a szakértők szerint az egyes személyek, közvetve pedig a lakosság bármely részének egészségét veszélyezteti.

A kutatók kiemelik: Québecben az eltelt egy évben 10 olyan esetet regisztráltak, amikor a kutya szervezetében kimutatható volt a Leishmania. Az egyik ebről, amit behoztak, azt gondolták, hogy harci sérüléseket szenvedett, de mint kiderült, az állat nem vett részt ilyenben – a végtagjain keletkezett elváltozásokért a parazita volt a felelős.

A jelenség ellen ugyan létezik gyógyszeres kezelés, de a tudósok szerint egyre gyakoribb, hogy a parazita ellenáll ennek. Hogy ez miért lehetséges, azt egyelőre ők sem tudják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201026_husevo_parazita_bakterium_betegseg_leishmania_kanada_lepkeszunyog#rss