Kikerült a kórházból az első beteg, akit a Richter koronavírus-gyógyszerével kezeltek

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/r/e/m/remdesivir-gyogyszer-404970.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik.

Eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen,

melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítésével is. 

A Richter mintegy 3000 adagot gyártott le a remdesivir hatóanyagával rendelkező készítményből, és egyelőre nagyjából 260 beteg kezelésére elegendő gyógyszer áll rendelkezésre (már minőségellenőrzésen is átestek és injekció formájában kiszerelésre kerültek). A Richter a kormánytól kapta meg a megbízást a remdesivir fejlesztésére és a finanszírozást is a kormányzat végzi. A Richter a legyártott gyógyszerek átadja, azok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, így ebből nem keletkezik árbevétele a vállalatnak.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201026/kikerult-a-korhazbol-az-elso-beteg-akit-a-richter-koronavirus-gyogyszerevel-kezeltek-454446