Koronavírus: 4 vidéki városban durvul a járvány

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/47/4447/article_320.jpg
Megosztás/Share

Koronavírus: már ezekkel a tünetekkel se menjünk közösségbe – részletek itt.

A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), arra figyelmeztetve, négy vidéki nagyvárosban viszont emelkedő tendenciát mutattak ki. Pécs, Békéscsaba, Salgótarján és Zalaegerszeg tehát a járványhelyzet romlására, az esetszámok növekedésére számíthat. Mint azt már korábban megírtuk, a szakemberek szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes COVID-megbetegedések számának növekedését. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri.

Koronavírus szennyvíz adatok NNKForrás: NNK

Emelkedő szakaszban van a második járványhullám

Az elmúlt hétvégén jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma a világban. Drámai a helyzet a spanyoloknál, a belgáknál és a franciáknál is, és sajnos Magyarország sem kivétel. A járvány második hulláma nálunk is meredeken emelkedő szakaszban van, az elmúlt 24 órában 2316 laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttet regisztráltunk és 47 krónikus beteget veszítettünk el – mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A hivatalos koronavírus portál adatai szerint Magyarországon immár 61 563-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Emellett elhunyt 47, többségében krónikus, idős beteg, így a koronavírus-járvány hazai áldozatainak száma 1472-re emelkedett.

Szigorúbb karanténszabályok

A 43 600 aktív fertőzött több mint fele, 28 070 ember van jelenleg hatósági házi karanténban, ám sokan megszegik a szabályokat. Az Országgyűlés ezért hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét. További részleteket az új szabályokkal kapcsolatban ide kattintva olvashat.

Mentővel kellett kórházba szállítani a koronavírusos Delhusa Gjont. További részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_4_videki_varosban_durvul_a_jarvany/20201026164250