Koronavírus: ennyire hatékonyak az egyes maszktípusok

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/18/4418/article_320.jpg
Megosztás/Share

A Tokiói Egyetem tudósai szimulációs kamrában vizsgálták a vírus levegőben történő terjedését és a maszkok hatékonyságát. A zárt kamrában két bábut helyeztek el arccal egymás felé. Az egyik fejet porlasztóval szerelték fel, hogy a köhögéssel a levegőbe jutó koronavírus-részecskéket tudja utánozni. A másik fej a természetes lélegzést imitálta, és egy gyűjtőkamrája volt a belélegzett vírusok számára.

Japán kutatók szerint az arcmaszkok egyaránt hatékonyak a vírus szétszórásának és belélegzésének visszaszorításában.

Kutatók szerint az arcmaszkok a vírus szétszórásának és belélegzésének visszaszorítását egyaránt segítik.

Fotó: Getty Images

Az N95-ös maszk véd a legjobban

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője bemutatja a helyes maszkhasználatot – kattintson ide!

Az egyik kísérletben a vírust belélegző fejre tettek maszkot. A textilmaszk 17 százalékkal, az orvosi maszk pedig 47 százalékkal kevesebb vírust engedett belélegezni. A szorosan rögzített N95-ös maszk, amelyet az egészségügyi dolgozók viselnek, a beszívott vírusok mennyiségét 79 százalékkal csökkentette. A kutatók megjegyezték, hogy százszázalékos védelmet akkor sem nyújtottak az N95-ös maszkok, ha ragasztószalaggal rögzítették az arcra.

Amikor maszkot tettek a víruskibocsátó fejre, a textil és az orvosi maszk is több mint 70 százalékkal csökkentette a másik, maszk nélküli fej által belélegzett vírus mennyiségét. Abban a kísérletben pedig, amikor mindkét fél – a víruskibocsátó és a belélegző is – maszkot viselt, ez együttesen még hatékonyabb védelmet jelentett – írták a kutatók tanulmányukban.

Kavaoka Josihiro professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy először végeztek kísérletet valódi koronavírussal a kórokozó terjedésének vizsgálatára. A professzor felhívta a figyelmet, milyen fontos, hogy a maszkot mindenki helyesen viselje.

Órákig a levegőben maradhat az új koronavírus

A tudományos világban konszenzus van abban a kérdésben, hogy a koronavírus a levegőben is terjed. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) októberben felülbírálta korábbi útmutatását, és az új leírás már arra figyelmeztet, hogy a patogén órákig képes a levegőben maradni. Japán kutatók egy másik csoportja egy szuperszámítógéppel azt igazolta, hogy a levegő páratartalma jelentős hatással lehet a vírusrészecskék levegőben történő szétszóródására.

Csatatérré változott Róma a kijárási tilalom miatt, a rómaiak egy része nehezen viseli, hogy éjszaka nem mehetnek sehova – olvassa el az erről szóló cikket társportálunk, az nlc.hu oldalán.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ennyire_hatekonyak_az_egyes_maszktipusok/20201026102548