Koronavírus: magyar gyártású gyógyszertõl gyógyult meg a beteg

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/31/4431/article_320.jpg
Megosztás/Share

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben – közölte az egyetem. Mint írják, a cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A beszámoló szerint a betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik.

Az eddig bevezetett intézkedések működnek, de ezeket szigorúan be kell tartanunk – szögezte le Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve: a jövőben javasolt további szabályokat is ugyanúgy mindenkinek be kell majd tartania. A részletekért kattintson cikkünkre.

Eddig 19-en kaptak már ilyen gyógyszert

A tájékoztatóból kiderült, eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható – szögezte le a közleményben az intézmény. A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19 betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is, a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 66 beteg kapta meg.

A remdesivirt csak súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kaphatják. Képünk illusztráció, forrása: Getty ImagesA remdesivirt csak súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kaphatják.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ez is a terápia része

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák a kortikoszteroidokat az egyetemen a COVID-betegek esetében. A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítésével is.

Nagyon nem tesz jót a tüdőrák diagnosztizálásának és kezelésének a koronavírus-járvány – további részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_magyar_gyartasu_gyogyszertol_gyogyult_meg_a_beteg/20201026124512