Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=4ca50ea9-6c86-418f-9594-650818550717
Megosztás/Share

Meghaladta a 24 ezret a regisztrált fertőzöttek száma az országban.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

További korlátozásokat vezetett be Szlovénia, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését. Jelko Kacin kormányszóvivő hétfőn jelentette be, hogy keddtől lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be az országban. A rendelet szerint – néhány kivétellel – senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik.

Korábban a lakhelyelhagyási tilalom régiókra vonatkozott, amelyekből 12 van Szlovéniában, járásokból és városokból 212. A korlátozásokat egy hét múlva attól függően oldják fel, hogy csökkent-e a fertőzöttek száma az adott területen.

Az országban szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok is, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt hét keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályainak kivitelével – digitális oktatásra álltak át.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 1116-tal 24 068-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 248-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 523-an vannak kórházban, közülük 82-t ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, hétfőre 828-cal nőtt, és elérte a 37 208-at az igazoltan fertőzöttek száma. Tizenöt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így már 452. Kórházban 864 beteget ápolnak, közülük 65-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a korábbi napokon.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201026_lakhelyelhagyas_tilalom_szlovenia_koronavirus#rss