Minszkben hatalmas a készültség, nehogy kitörjön az általános sztrájk

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/k_epa20201022070-e1603713441188-1024x577.jpg
Megosztás/Share

A fehérorosz ellenzék támogatói szolidaritási láncot alkottak a fehérorosz főváros több pontján.

A minszki Kardiológia nevű gyakorlati tudományos intézet medikusai élőláncot alkottak hétfőn a belvárosban, fehér és piros szalagokat lengetve. Hasonló megmozdulás volt ettől a helyszíntől egy kicsit távolabb, de még a központban, egy metróállomás közelében.

A város néhány pontján a tiltakozók lezárták a közterületeket a forgalom elől, de rendfenntartó alakulatok vonultak ezekre a helyekre, hogy megszüntessék az akadályt. Szemtanúk szerint az egyik központi utcában, a Pervomajszkaján a rendőrség több embert őrizetbe vett.

A Fehérorosz Állami Egyetemen diákok hirdettek ülősztrájkot, amiben mintegy százan vesznek részt. A tiltakozókhoz más egyetemek diákjai is csatlakoztak.

Vasárnap éjfélkor járt le Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt ultimátuma, amelyben országos sztrájkkal fenyegetett, ha Aljakszandr Lukasenka államfő október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Az ország nagyobb üzemeinél hétfő reggel óta a rendőrök és símaszkot viselő emberek jelentek meg. Aljakszandra Iszajeva, a kormányfő sajtótitkára a Facebookon azt írta, hogy az ország üzemeiben rendben folyik a termelés, nem szakította meg azt tiltakozás. A Minszki Traktorgyár (MTZ) hétfőn cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint ott sztrájk kezdődött volna. Korábban az ellenzékiekhez húzó egyes híroldalak azt írták, hogy az MTZ-ben is munkabeszüntetés indult Cihanouszkaja felhívására.

A történtekkel egy időben sztrájkra buzdított hétfőn egy üzenetben Cihanouszkaja ellenzéki vezető. A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt írta,

Ma reggel sztrájkolni kezdtek az állami vállalatok és gyárak, a közlekedési ágazat alkalmazottai, a bányászok, a tanárok és a diákok.

A politikus arra buzdította honfitársait, hogy mutassák meg Aljakszandr Lukasenkának, „senki sem fog dolgozni a rezsimnek. Az állami vállalatok sztrájkja növeli a nyomást a gazdaságra. A magánszektorban rendezett munkabeszüntetés minden egyes ember szolidaritásának a jele, ez ugyanolyan fontos” – írta levelében Cihanouszkaja. (MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/26/feheroroszorszag-keszultseg-altalanos-sztrajk/