Müller: A vírus terjedését nem lehet megakadályozni, ha kell, még szigorítanak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=bda8fbbf-8a99-4824-bdae-8b99f640b7e8
Megosztás/Share

Müller Cecília szerint egyelőre a meghozott intézkedéseket kell betartani, de szükség esetén az operatív törzs további szigorításokat hoz. Kiderült, itthon is fertőződtek újra betegek.

Cikkünk frissül

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy az elmúlt hétvégén jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma világszerte, Európában is drámai a helyzet, spanyoloknál, belgáknál, franciáknál. Sajnos Magyarország sem kivétel ez alól, meredeken emelkedő szakaszban van a 2. hullám.

2316 igazolt fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában, 47 krónikus beteg hunyt el. 50-97 éves emberek haltak meg. Annak érdekében, hogy az elhunytak száma ne nőjön, a krónikus betegek gondoskodjanak arról, hogy a meglévő betegségeik “egyensúlyban” legyenek, ez csökkenti a kockázatot egy koronavírus-fertőződés esetén.

Aki pedig egészséges, pótolja azokat a hiányokat, amiket ősszel és télen megélünk: szedjen C-, és D-vitamint (egyen zöldséget, gyümölcsöt).

2602 embert ápolnak kórházban koronavírusos megbetegedéssel, 233 ember van lélegeztetőgépen. A fertőzöttek számával együtt természetszerűen ezek a számok is nőnek. Azt kell elérni, minél kevesebben kerüljenek olyan súlyos állapotba, hogy szövődménnyel vagy halállal végződjön a megbetegedés.

Az idősekre kell vigyázni még a krónikus betegeken kívül, ezt otthon is szem előtt kell tartani. A bevezetetett intézkedések működnek, csak ezeket szigorúan be kell tartani. Nem győzi hangsúlyozni az egyéni felelősség kérdését, mindenkinek megvan a szerepe abban, hogy a vírus terjedését lassítsák,

a tovaterjedés megakadályozására nincs lehetőség.

A pandémia zajlik, most jelentős emelkedésnek vagyunk tanúi. Óriási a felelősség a folyamat lassításában, és mérsékeljük ugyanúgy, mint ahogy az első hullámban is sokat tettünk érte. Müller az eddigi szabályok betartására kér, illetve azt kéri, tartsák be azokat a szabályokat is, amit majd kérnek.

Péntek óta a meccsen és a szabadtéri gyűléseken is kötelező a maszkhasználat.

Ezeken a rendezvényeken nehézkes a 1,5 méteres távolság betartása.

Müller azt kéri, hogy az iskolai szünetben se csoportosuljanak a gyerekek. 51 óvodában van rendkívüli szünet, az iskolákban zajlanak a fertőtlenítő takarítások.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, a szomszédos országokban sem enyhül a járványt, ezért csak indokolt esetben utazzon bárki külföldre. 277 rendőri intézkedés volt hétvégén a nem megfelelő maszkhasználat miatt.

Jönnek a kérdések.

Hány tesztnél tartunk, és ez megfelel-e a WHO ajánlásának – kérdezi az M1. Közel 1 millió PCR-tesztet végeztünk a járvány kezdete óta, az elmúlt napokban bevezették a gyors antigén tesztet is, ami ezt kiegészíti. Mindenkinél elvégzik a laborvizsgálatot, akinek erre szüksége van. A tesztek száma örök kérdés – mondja Müller. A WHO a járvány dinamikájához igazodva ad javaslatot. Az 5 százalékos arányt tavaszra fogalmazták meg, mikor az újranyitást élték, valamilyen mértéket próbált meghatározni annak érdekében, hogy az újranyitást mihez igazítsa.

Azóta más mutatók is vannak, bőséggel. Magyarország megfelel a WHO előírásainak, elegendő tesztet végzünk. A laborvizsgálatok száma csak egy paraméter azok közül, ami egy járványt jellemez. Fontos, hogy milyen az egészségügyi ellátórendszer felkészültsége, milyen a járványügyi figyelőrendszer. Ez itthon több évtizedes, értesülnek az összes koronavírusos betegről, a teendőket meg tudják tenni. Kérdés, miért nem közöl a Klik adatot arról, hol fertőződtek meg a pedagógusok.

A Klik nem adatkezelő a kérdésben. Magyarországon törvény szabályozhatja az adatkezelést és annak módját. Az igazgató tudja, hogy hány pedagógus érintett.

Kiderült az is, vannak itthon is újrafertőződött esetek. A vírus által kiváltott immunválasz a szervezetben bonyolult folyamat, különböző szervezetekben milyen lefolyás, immunválasz áll rendelkezésre, ez is eltérő. Nagyjából 6 hónapig tart a védettségi időszak egy koronavírusos megbetegedés után.

11 14 éven aluli gyerek van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen, jó általános állapotban vannak, az alapbetegségük miatt megfigyelés céljából vannak a kórházban.

Egy megyei lap az utcai maszkviselésre kérdez. Az operatív törzs figyeli a trendeket, Európában nagyon emelkedik a járvány, ami itthon is leképeződik. Jelenleg is javasoljuk szabad téren is a maszk viselését, ahol nem tartható be a 1,5 méteres távolság. Ilyen egy piac például.

Mikor jöhet szigorítás? A meredeken növekvő esetszám miatt kell-e szigorítás? A jelenlegi szabályok szigorú betartása elegendő, azokat viszont nagyon komolyan kell venni midnenkinek. Ezek hatékony intézkedések: a maszkviselés, fertőtlenítő, gyakori kézmosás és a fertőtlenítés aranyszabály.

Nem kizárt, hogy bármilyen egyéb óvintézkedést még bevezetnek, ha azt szükségesnek látja az operatív törzs.

Az akutellátást mindenki megkapja, az is, aki covidossal él egy háztartásban – mondja egy következő kérdésre Müller. Az ellátónak fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a páciens milyen környezetből érkezik.

A halottak napján lesz-e bármilyen korlátozás – kérdezi az RTL Klub. Müller válaszul arról beszél, aki náthás, sehova se menjen, a temetőben is tartsuk a távolságot és viseljünk maszkot.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201026_Muller_operativ_torzs_jarvany#rss