Müller Cecília: meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/d_mti20200507005-e1603708956948-1024x577.jpg
Megosztás/Share

Cikkünket frissítjük.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulásáról tartott online sajtótájékoztatót az operatív törzs hétfő reggel.

Dr. Müller Cecília országos tisztiorvos elmondta: az egész világon, így Európában is egyre emelkedik a fertőzöttek száma. Drámai a helyzet például Spanyolországban. A globális folymat alól Magyarország sem kivétel: meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám. Ismertette a reggel nyilvánosságra hozott számokat: az utóbbi 24 órában 47 magyar vesztette életét a koronavírussal összefüggésben és 2316 új fertőzöttet azonosítottak.

2602 főt ápolnak kórházban, 233-an vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek számával természetszerűen ezek a számok is növekednek. Kiemelte: fontos, hogy akiknek alapbetegségeik vannak, tartsák azt egyensúlyban, fontos, hogy a krónikus betegségekről folyamatosan egyeztessenek kezelőorvosaikkal. A halálos áldozatok között gyakorlatilag minden nap középkorú személy, bár a túlnyomó többség az idősebb korosztályból kerül ki.

Müller Cecília kiemelte, hogy az egészségesek számára fontos a „hiányok pótlása”, számos zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre. Ezek idővel veszítenek vitamintartalmukból, érdemes frissen fogyasztani. Később, amikor kevesebb lesz a friss zöldség és a gyümölcs, általában C- és D-vitamin bevitelével lehet pótolni a kiesést. Ismételten hangsúlyozta az egyéni felelősség fontosságát: ahogyan az első hullámban, úgy most is mindent meg kell tenni a higiéniai és járványügyi intézkedések betartására. Vigyázni kell a betegekre és az idősekre és nem csak az intézményekben, boltokban, hanem otthon is.

A sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés, ez alól például a bíró kivétel, ugyanígy a gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken is mindenkinek viselnie kell a maszkot, azt csak a felszólaló veheti le a felszólalás idejére.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kozelet/2020/10/26/koronavirus-masodik-hullam-operativ-torzs/