Nem tudni, hány pedagógus koronavírusos

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/29/4429/article_320.jpg
Megosztás/Share

Furcsa, de itt még egy koronavírus-fertőzött sincs – kattintson ide!

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében, megoldják a helyettesítést – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a központ nem vezet nyilvántartást a COVID-19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) dönt arról, hogyfertőzésvagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is dolgoznak, ilyenkor a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon.Nem tudni, hány koronavírusos pedagógus van itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Jár(na) a százszázalékos táppénz

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptemberben jelentette be, hogy százszázalékos táppénzre jogosult az a pedagógus, aki a COVID-19 miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt mondta, az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. “Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, hogy mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés” – így az elnök.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár egyébként korábban arról tájékoztatott egy, a Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül. Ennek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni, ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy a pedagógus valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válaszra hivatkozva azt írják, pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott fertőzött személlyel.

Az ember csak addig maszkellenes, amíg beteg nem lesz a gyereke: ilyen az élet a Bethesda Gyermekkórházban – az nlc.hu cikkében elolvashatja, mit meséltek a kórház dolgozói, milyen az élet az intézményben a második hullám alatt.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/nem_tudni_hany_pedagogus_koronavirusos/20201026114925