Tiltakoznak a mozik bezárása ellen Olaszországban

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/000_1wr8ty-e1603718777496-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Olasz filmrendezők, színészek, zenészek és más, a kulturális ágazatban dolgozók tiltakoznak nyílt levélben az olasz kormány rendelkezése ellen, amely a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva hétfőtől elrendelte a mozik, színházak és operaházak bezárását. A korlátozás várhatóan november 24-ig marad életben.

A színházakat még a második világháború idején sem zárták be. Ez az intézkedés katasztrófa az olasz kulturális élet számára

– nyilatkozta Marco Bellocchio filmrendező a La Repubblica című lapnak adott nyilatkozatában.

A szakma szerint a mozik és a színházak elég biztonságosak, mivel a távolságtartást és a többi védőintézkedéseket is szigorúan betartják. Bellocchio hangsúlyozta, hogy milyen fájdalmas számára a bezárt mozik és színházak gondolata, és reményét fejezte ki, hogy a rendelkezés minél rövidebb ideig marad érvényben. A kormánynak címzett tiltakozást az olasz kulturális élet olyan meghatározó személyiségei, ismert rendezők írták alá, mint Nanni Moretti, Gianni Amelio, Paolo Taviani, Giuliano Montaldo, Paolo Virzi és Enrico Vanzina.

A probléma különösen Rómát sújtja, az olasz film és televíziózás fővárosát. Az ágazat rengeteg munkavállalónak ad munkát, de csak keveseknek biztos a megélhetése. A legtöbb film forgalmazását elhalasztották, a betervezett film- és tévésorozat-forgatások egyelőre állnak, valamint teljes színházi társulatok veszítették el állásukat.

A tavaszi karantén után június közepén nyithattak ki ismét a színházak és a mozik, a legfeljebb ezer fős rendezvényeket is engedélyezték, de csak a járványügyi szabályok betartásával. A pandémia miatt az olasz popzenészek több mint száz koncertjét is 2021-re halasztották, pedig már hárommillió jegyet eladtak rájuk.

A kormány ígéretet tett az ágazat támogatására, Dario Franceschini kulturális miniszter azonban kiemelte, hogy a védekezés jelenlegi fázisában az emberéletek megmentése a legfontosabb, hiába érint mindenkit fájdalmasan a mozik és a színházak bezárása.

Nem azzal van a baj, hogy nem tartják be a szigorú távolságtartási és védekezési szabályokat a közösségi terekben, az intézkedésekkel az emberek mozgását akarják visszaszorítani, azt akarják elérni, hogy minél többen maradjanak otthon

– fogalmazott.

Az olasz mozisok szövetsége (ANICA) arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozik bezárását csak átmeneti intézkedésként szabad alkalmazni. Mint rámutattak, országosan „pusztító” hatású a rendelkezés, számos film premierjét el kell halasztani. Az olasz nagyvárosok kulturális vezetése szintén csatlakozott a tiltakozáshoz.

(MTI)

Kiemelt kép: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kultura/2020/10/26/olaszorszag-bezart-mozik-koronavirus-tiltakozas/