Ütik az olajat, a koronavírus megijesztette a befektetőket

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-1228078344-407500.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az olaj árfolyama már a múlt héten is esett, akkor a Brent 2,2 százalékkal, míg a WTI 2,35 százalékkal került lejjebb. Ez a tendencia folytatódik a mai kereskedésben is, aminek két nagyobb oka van:

  • Koronavírus-járvány: a befektetőket továbbra és egyre növekvő mértékben aggasztja az esetszámok alakulása. Az Egyesült Államok a legmagasabb számú új megbetegedéseket regisztrálta a hétvégén, míg például Európában a franciáknál már 50 ezer felett volt ez a szám vasárnap. Az ezzel járó nehézségek és korlátozások pedig nyilvánvalóan csökkentik az olajkeresletet, ami nyomás alatt tartja az árfolyamokat.
  • A líbiai olajtermelés: ha a járványhelyzet súlyosbodása még nem lett volna elég, akkor még ezen felül ott van az is, hogy két fontos líbiai kikötőben is feloldotta a korábbi exporttilalmat az állami tulajdonban lévő National Oil Corp, és így a kitermelés elérheti az 1 millió hordót naponta akár már négy héten belül is. A visszaállás gyorsabb, mint amire az elemzők számítottak, ez pedig a vártnál magasabb kínálathoz vezet, ami tovább csökkentheti az olajárakat. Az országban gyakorlatilag leállt az olajtermelés az év eleje óta a polgárháborús blokádok miatt.

Avtar Sandu, a Phillip Futures egy menedzsere szerint:

Az újabb líbiai olaj akkor érkezett meg a piacra, amikor az már egyébként is csalódott volt a nem régen zárult OPEC+ találkozót követően, ahol nem született semmilyen érdemi javaslat.

A jelenlegi állapotok szerint az OPEC+ is emelheti a napi olajkitermelését jövő januártól kezdődően napi 2 millió hordóval az idei rekordmegszorításokat követően.

A WTI árfolyama ma már 2,35 százalékot esett, idén pedig 37 százalékkal van lejjebb.

A Brent árfolyama ma már 2,2 százalékot esett, az év eleje óta közel 40 százalékot.

(Reuters)

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201026/utik-az-olajat-a-koronavirus-megijesztette-a-befektetoket-454418