Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=73340e2d-6bae-49c0-b21a-5f6d730e5662
Megosztás/Share

Egy törésálló páncéllal rendelkező bogár tanulmányozása segítheti a tartósabb és erősebb repülők, valamint épületek tervezését.

“Ez a bogár szupererős” – mondta Pablo Zavattieri, a Purdue Egyetem építőmérnöke, aki kutatótársaival együtt még autóval is áthajtott a rovaron, hogy tesztelje a páncélja erejét.

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Nosoderma diabolicum nevű faj szokatlan páncélja úgy rétegződik és illeszkedik, mint egy kirakósjáték. Ennek is köszönhetően a dél-kaliforniai erdőkben élő bogár

a saját testsúlyánál nagyjából 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír.

A kutatók elektronmikroszkópos és CT-vizsgálatot is végeztek a rovaron, hogy kiderítsék, mi teszi ilyen erőssé a külső vázát. Ahogy az a röpképtelen bogarak esetében gyakran előfordul, a faj fedőszárnyai megerősödtek és megkeményedtek az idők során. Közelebbről vizsgálva a kutatók azt is megállapították, hogy a páncélt kirakósszerűen illeszkedő elemek és rétegzett felépítés erősíti. Nyomás hatására a szerkezet lassan megtöredezik és nem egyszerre roppan össze.

Mindez hasznos lehet a mérnökök számára a repülőgépek és egyéb járművek tervezésekor. A szakemberek jelenleg egyebek között csavarokra, hegesztésre és ragasztóanyagokra támaszkodnak a különböző elemek összeillesztésekor, ám ezek idővel meggyengülnek. A Nosoderma diabolicum páncéljával azonban a természet egy “érdekes és elegáns” alternatívát kínál a problémára.

A mostani tanulmány az amerikai légierő egy 8 millió dolláros projektjének része, amelynek célja annak tanulmányozása, hogy a különböző teremtmények, például a sáskarákok és a kanadai vadjuh biológiája miként segítheti ütésálló anyagok kifejlesztését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201026_nosoderma_diabolicum_pancelbogar_auto_video#rss