A koronavírus-immunitás pár hónap alatt elpárologhat

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-212-398584.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A brit kormány által támogatott, az Imperial College London és az Ipsos Mori által elvégzett kutatás azt vizsgálta, hogy az első hullám után 12, 18 és 24 héttel az emberek vérében megtalálhatók-e a vírus ellen termelt antitestek.

Az eredmények szerint a 12. heti felmérésről a 24. hetire 26,5 százalékkal csökkent a kimutatható mennyiségű antitesttel rendelkezők száma: a kutatás első körében, június végén a tesztelők 6 százalékánál mutatták ki az antitestet, szeptember végén már csak 4,4 százalékuknál.

A kutatás azt is megerősítette, aki tünetmentesen vészelte át a vírust, annak hamarabb eltűntek a véréből az antitestek, mint akit súlyosabban érintett a fertőzés. Azt is megerősítette a kutatás, hogy a fiatalabbak véréből lassabban tűnnek el az antitestek.

Az eredményeket egyelőre érdemes némi fenntartással kezelni, ugyanis a kutatást nem ugyanazon a 365 ezer emberen végezték el a több körös felmérésben, még csak előzetesen publikálták a kutatást, azaz még az ilyenkor szokásos más kutatók általi ellenőrzést nem végezték el. Emellett az IGG antitestek jelenlétét vizsgálta a kutatás, és egyes korábbi kutatások szerint ez hamarabb hajlamos eltűnni, mint más antitest-típusok. Ugyanakkor a kutatás segít jobban megismerni a koronavírust. 

A címlapkép forrása: Getty Images. 

(CNN, WSJ)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201027/a-koronavirus-immunitas-par-honap-alatt-elparologhat-454552