Államtitkár: ekkora kórházi kapacitással készülnek a durvuló járványra

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/S/szt_jano_covid_5-20200501-20201027.jpg
Megosztás/Share

Újabb kórházakat vontak be a koronavírusos betegek ellátásába. Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára kifejtette, a hat intézmény ellemzően olyan területen található, ahol viszonylag magas fertőzésszámok fordulnak elő.

660 ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegellátásban a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. A most kijelölt intézmények elsődlegesen a Covid-gyanús betegek ellátásában vesznek részt. Az említett lépés annak a folyamatnak a része, amivel a koronavírus elleni védekezést szervezik – mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára. Ennek alapvetése, hogy ameddig csak lehet, adott intézményekbe koncentrálják a betegállást, mikor ezek kapacitásaik 80 százalékához érnek, akkor a betegek már másik intézményekbe kerülnek.

A szóban forgó hat – váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi – kórház jellemzően olyan területen található, ahol viszonylag magas fertőzésszámok fordulnak elő, és elsődlegesen a gyanús esetek fogadásra kell felszabadítaniuk ágyaik mintegy 20 százalékát. Mindez a négy Pest megyei kórházban 462 ágyat, illetve Baján és Orosházán további 200 férőhelyet jelent.

Horváth Ildikó kijelentette: arra törekednek, hogy lényegesen több ágy legyen, mint amire a becslések szerint valóban szükség lesz.

A kijelölt intézmények intenzív kapacitása jelenleg elégséges a szükséges műtétek kiszolgálására, és bármikor megkaphatják a tréninget a Covid-ellátásra azok, akiknek ez eddig nem volt meg. Azonban jelenleg Magyarországon az intenzív igényű koronavírusos betegeknek a száma annyira alacsony, hogy még az elsődlegesen kijelölt kórházakban is megoldható az ellátásuk.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/allamtitkar-ekkora-korhazi-kapacitassal-keszulnek-a-durvulo-jarvanyra.1104794.html