Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1423be8f-aa17-4cbb-8f26-7aaccb290110
Megosztás/Share

A MOK szerint a koronavírus humanitárius katasztrófával fenyeget Magyarországon. Az emberek érdekében konstruktív együttműködést várnak a kormánytól mind a járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy fejlesztő átalakításában.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A nemzetközi trendeket is figyelembe véve a járvány gyors súlyosbodása várható – figyelmeztet közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat – folytatják, leszögezve: az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség.

A Magyar Orvosi Kamara ezért felszólítja a kormányt, hogy a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő szigorító intézkedéseket.

Az orvosok és betegek érdekében azonnali cselekvést várnak. Elvárásaikat és észrevételeiket pontokban foglalják össze, ezek:

  • szükségesnek tartják a tömegrendezvények szigorúbb szabályozását;
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyekre vonatkozó további korlátozásokat kell bevezetni a kamara szerint;
  • sérelmezik, hogy ősszel késett a tavaszihoz hasonló kampány, ami a maszkviselés és a távolságtartás fontosságára figyelmeztet;
  • intézkedéseket várnak a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek védelmére, így például az idősek külön vásárlási idősávjának visszaállítását;
  • a kormányzat egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus csoportok elleni harcban, ehhez is támogatást várnak;
  • a COVID betegek ellátására kijelölt intézmények jelentős részében továbbra is elvárás a teljes ellátási spektrum, az orvosi kamara ismételten ennek mielőbbi megszüntetését javasolja;
  • lehetőség biztosítását várják a 65 év feletti egészségügyi dolgozóknak arra, hogy az ellátásból visszaléphessenek;
  • az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését és fokozott védelmét javasolják;
  • jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a kamara szerint, ezért azt várják, hogy a kormány hívja fel az emberek figyelmét az egyéni megelőzés fontosságára és a társas érintkezések számának csökkentésére;
  • kérik, hogy a Magyar Orvosi Kamara és az orvostársadalom számára a kormány tegye hozzáférhetővé a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot.

A fentiek hiányában a MOK szerint hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenézni, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd – figyelmeztetnek.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201027_orvosi_kamara_azonnali_cselekvest_var_a_kormanytol_koronavirus#rss