Érik a kínaellenes összefogás: India és az Egyesült Államok katonai megállapodást írt alá

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/i/n/d/india-379148.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai külügyminiszter Újdelhibe érkezett, hogy megvitassák a térség helyzetét az indiai vezetőkkel. India és Kína között nőtt a feszültség a himalájai területi viták miatt. Pompeo az indiai külügyminiszterrel, Subrahmanyam Jaishankarral és Rajnath Singh védelmi miniszterrel találkozott – számol be a Reuters.

“Sok még a tennivalónk. Sok dologról kell beszélnünk: a Vuhanból származó koronavírussal kapcsolatos együttműködésről, szembenézni a Kínai Kommunista Párt szabadságra és biztonságra való fenyegetésével, és biztosítani a békét és a stabilitást a régióban” – mondta Pompeo.

Donald Trump amerikai elnök a kampánya során gyakran hivatkozik a kínai fenyegetésre, de Indiának is megvan a saját ellentéte az egyre agresszívabbá váló Kínával szemben. Júniusban India és Kína között katonai összecsapásra került sor, amelynek eredményeképp 20 indiai katona elhunyt. Narendra Modi miniszterelnök emiatt szorosabbra fűzné a katonai kapcsolatot az Egyesült Államokkal.

India, Ausztrália és Japán az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot terveznek a térségben – mind a négy országnak romlott a kapcsolata Kínával az elmúlt években. Az Egyesült Államok és India a mostani egyeztetés során katonai együttműködést írnak alá, amely lehetőséget biztosít India számára bizonyos amerikai műhold- és térképes adatok hozzáféréséhez.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201027/erik-a-kinaellenes-osszefogas-india-es-az-egyesult-allamok-katonai-megallapodast-irt-ala-454588