Hétfőn még Orbán Viktorral egyeztetett Vidnyánszky, akiről mostanra kiderült, hogy koronavírusos

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=7378c33f-ba91-43ae-9ba4-9f24eb85f32a
Megosztás/Share

A hvg.hu két forrásból is úgy értesült, hogy hétfőn ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács, amelyen Orbán Viktor és a mára pozitív koronavírus-teszteredménnyel rendelkező Vidnyánszky Attila is részt vettek.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Lapunk értesülése szerint hétfőn, azaz október 26-án ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács. A hvg.hu-nak egy forrás, aki maga is jelen volt az eseményen, azt is megerősítette, hogy Orbán Viktorral Vidnyánszky Attila külön is tárgyalt ezen az ülésen.

Ez különösen azért lehet aggályos, mert egy nappal később, október 27-én kiderült, hogy a Nemzeti Színház vezérigazgatójának pozitív lett a koronavírustesztje. A színház közleményében azt írta, hogy Vidnyánszky Attila “állapota kielégítő, otthonában pihen”. 

A hvg.hu megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Sajtóirodát és a Magyar Művészeti Akadémiát is (melynek elnöke tagja a Nemzeti Kulturális Tanácsnak), hogy megerősítsék értesüléseinket. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Nemzeti Kultúrális Tanácsot a tavaly decemberben kihirdetett színháztörvény hívta életre, és a tanács idén februárban tartotta alakuló ülését. Tagjainak 17 kultúrstratégiai intézmény vezetőjét jelöltek meg, hogy a tanács biztosítsa “a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait”, “javaslatot tegyen a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára”, “véleményezze és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket”. Tevékenységéről évente kell beszámolni a kormánynak.

A 17 kultúrstratégiai intézmény a következő: a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet, valamint a Nemzeti Filmintézet.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20201027_Hetfon_meg_egyeztetett_Orban_Viktorral_Vidnyanszky_akirol_mostanra_kiderult_hogy_koronavirusos#rss