Horvátországban elrendelték az egészségügy mozgósítását

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Horvátországban az egészségügyi miniszter, Vili Beros elrendelte az egészségügy mozgósítását a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt – jelentette az N1 horvát hírcsatorna.

A miniszter elmondta: az egészségügyi ellátórendszernek elég jók a kapacitásai, hogy megfeleljen a kihívásoknak, de nem lehet tudni, hány orvos és nővér kerül a közeljövőben karanténba.

A minisztérium ezért felhívást küldött az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve a bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint 1000 munkanélküli ápolót tartanak nyilván, továbbá arra biztatja az egészségügyi intézményeket, hogy önállóan is kezdjenek toborzásba.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1412-vel nőtt, és elérte a 38 621-et az azonosított fertőzöttek száma. 18 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 470-re nőtt. Kórházban 897 beteget ápolnak, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Egészségügyi dolgozó Zágrábban április 1-én.Fotó: Denis Lovrovic/AFP

A szlovén kórházakban súlyos a helyzet

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint hétfőn 1499-cel 25 579-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 13 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 256-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 560-an vannak kórházban, közülük 86-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint a szlovén kórházakban súlyos a helyzet, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma valamivel több mint egy hét alatt megkétszereződött, és várhatóan tovább fog növekedni.

Bár az intézmények bővítették kapacitásaikat, és további kórházi ágyakat állítottak fel az ún. Covid-osztályokon, végül kénytelenek lesznek leállni a terjeszkedéssel, mert nem lesz személyzet, ami ápolja a betegeket – mondta. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/27/horvatorszagban-elrendeltek-az-egeszsegugy-mozgositasat