Indiával közösen lépne fel Kína ellen az Egyesült Államok

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/r/e/p/repulogep-hordozo-anyahajo-carrier-usa-getty-360458.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai külügyi tárca vezetője Mark Esper védelmi miniszterrel közösen egyeztetett indiai hivatali partnerével, Szubrahmanjam Dzsaishankarral és Rádzs Nath Szingh indiai védelmi miniszterrel, valamint aláírták a műholdfelvételeik katonai célokat szolgáló megosztásáról szóló egyezményt is.

A tárgyaláson szóba került a koronavírus-járvány, amellyel kapcsolatban Pompeo kijelentette: a kínai Vuhan tartományból indult járvány kapcsán “mélyreható beszélgetéseket” folytattak a Kínai Kommunista Pártról is. Úgy vélte, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a párt nem a demokrácia, a jogrend és az átláthatóság oldalán áll, és nem támogatja a hajózási szabadságot az indiai- és csendes-óceáni térségben, ami pedig az övezet sikerének a kulcsa lenne.

Esper újságíróknak szintén hangsúlyozta, Indiának és az Egyesült Államoknak most arra kell törekedni, hogy intézményesítsék és rendszeressé tegyék az együttműködésüket, illetve hogy kiálljanak a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség alapelvei mellett, különösen annak tükrében, hogy Pekingnek “egyre agresszívabb és egyre erőteljesebb destabilizációs törekvései vannak”.

Indiai hivatali partnereik ugyancsak aláhúzták a szabályokon alapuló nemzetközi rend fontosságát, ám nem emeltek ki egyetlen országot sem név szerint.

Washington nem titkoltan igyekszik megnyerni Újdelhi támogatását ahhoz a törekvéshez, hogy minél inkább elszigetelje Kínát. Donald Trump elnökségének kezdete óta az Egyesült Államok és India látványosan szorosabbra fűzte a katonai kapcsolatokat. Az amerikai elnök februári indiai látogatásakor több mint hárommilliárd dollár értékben kötöttek védelmi megállapodást, és a kétoldalú védelmi kereskedelem a 2008-ra jellemző, lényegében a nullához közelítő összegről 15 milliárd dollárra ugrott 2019-re.

India és Kína között nyáron ismét kiéleződött a feszültség a két országot elválasztó, vitatott hovatartozású Kasmír térségében, miután a két határőrség között súlyos összetűzés bontakozott ki, amelyben húsz indiai katona meghalt. A felek egymást tették felelőssé a Galván-folyó magasan fekvő völgyében kitört harcokért, augusztus végén pedig az indiai hadsereg ismét azzal vádolta meg Kínát, hogy katonái provokatív akciót kezdeményeztek a demarkációs övezetben. Peking ezt azzal utasította vissza, hogy kínai csapatok soha nem lépik át a két ország közötti határvonalat.

A határvitából kialakult 1962-es kínai-indiai háború óta a mostani volt a legsúlyosabb konfliktus Peking és Újdelhi közt.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201027/indiaval-kozosen-lepne-fel-kina-ellen-az-egyesult-allamok-454648