Itt a fűtési szezon, helyenként romlik a levegőminőség

https://kep.index.hu/1/0/3509/35093/350933/35093311_2685653_a1a73aff7b1461a680a77c3a0f3ec5ef_wm.jpg
Megosztás/Share

Az elmúlt napokban tíz – mérőállomással megfigyelt – településen voltak az átlagosnál rosszabbak az értékek Magyarországon – mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa hétfőn az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, hogy a levegő minőségének alakulásában a földrajzi elhelyezkedésnek és az időjárásnak is fontos szerepe van. 

Budapesten elsősorban a gépjárműforgalom, és nem az egyébként kifejezetten környezetbarát távfűtés miatt romolhat a levegőminőség, főleg a szélcsendesebb napokon. Vidéken a fűtési szezon, az otthoni kazánokba történő begyújtást jelenti sok helyen a problémát, ami ha nem szakszerűen és a legmegfelelőbb anyagokkal történik, rendkívüli környezet- és levegőszennyezést is okoz. 

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy azokban a térségekben, ahol rosszabb a levegőminőség, általában magasabb a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők aránya, így a COVID fertőzöttek aránya is nagyobb lehet. Kitért arra is, hogy egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a levegőminőség idei fűtési szezonban tapasztalt romlása növelheti a koronavírus okozta megbetegedések számát.

A környezet és az emberi egészség szempontjából is megfelelő fűtési módokról és fontos szabályokról, legfontosabb tanácsokról a www.futsokosankampany.hu oldalon kaphatunk információkat. A honlapról megtudhatjuk, hogy a fűtőeszközeink rendszeres ellenőrzése, a tudatos, nem pazarló felhasználás és lakóterünk megfelelő hőszigetelésével optimalizálhatjuk nem csak a költségeinket, de egyénileg is sokat tehetünk a levegő minőségéért. 

A megfelelő tüzelőanyagok használatával is tehát nemcsak a levegő minősége javítható jelentősen a településeken, de az ott élők egészségének megőrzéséért is sokat tehetünk. A statisztikák szerint évente 8-12 ezer ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a levegőminőséggel.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/10/27/futesi_szezon_levegominoseg_belfold_nnk/