Keresi az irányt Európa, leolvadt a magyar plusz

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/u/l/bull-407862.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Alábbhagyott a lendület, tegnapi záróértékén a BUX

A délutáni órákra alábbhagyott a lendület a magyar tőzsdén, a BUX Index jelenleg 0,05 százalékos mínuszban van, gyakorlatilag a tegnapi záróértékénél tartózkodik az árfolyam. A blue chipek közül a Mol továbbra is jól teljesít 0,96 százalékos emelkedésével, az OTP 0,35 százalékos pluszban van. Ezzel szemben a Richter 0,7 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig több, mint 1,7 százalékot esett.

Pozitív nyitás jöhet Amerikában

A határidős árfolyamok alapján pozitív korrekcióval kezdődhet meg a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, miután tegnap szeptember óta nem látott mértékben zuhantak az amerikai részvényindexek. A határidős Dow jelenleg 0,15 százalékos, az S&P 500 0,3 százalékos, míg a Nasdaq határidős indexe 0,45 százalékos pluszt mutat a piacnyitásra. Alakíthatja a bizakodó hangulatot, hogy jó hírek érkeztek az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcináról, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett ellenszere idős és fiatal személyeket is egyaránt véd.

Felülteljesítette a várakozásokat a HSBC, ugrik az árfolyam

A héten több nagybank teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, ma a HSBC jelentett: a brit pénzintézet az elemzői várakozásoknál magasabb profitot tudott realizálni, illetve akár már idén is elkezdődhet az osztalékfizetés, amennyiben sikerül meggyőzniük a szabályozókat. A bank részvényei a gyorsjelentés után emelkedtek, jelenleg 6,4 százalék fölötti a plusz.

Tovább a cikkhez

Kritikus időszakhoz értünk a tőzsdéken, nagyon nem mindegy, hogy mibe fektetsz

Nyakunkon az amerikai elnökválasztás, és bár egyelőre Biden győzelme tűnik valószínűbbnek, a végeredmény korántsem biztos, ez pedig jelentős bizonytalanságot szül a részvénypiacok számára is, hiszen jelentősen eltérnek egymástól azok a szektorok, amelyek Trump vagy Biden győzelme esetén igazán jól járnának (vagy adott esetben rosszul). A JPMorgan friss elemzéssel jött ki, amely amellett érvel, hogy a valójában Trump győzelme lenne a leginkább kedvező a részvénypiacok számára – ez a narratíva viszont merőben eltér attól, amit a Wall Streettől hallottunk az elmúlt hetekben.

Tovább a cikkhez

Javul a légkör Európában, egyre kevesebben vannak mínuszban

A koradélutáni órákra mérséklődött Európában a nap eleji borús befektetői légkör, most már több ország börzéje is jobban áll, mint ahogy tegnap befejezte a kereskedést. A sort 1 százalék feletti növekedésével a lengyel tőzsde vezeti, a magyar index 0,4 százalékos pluszban van, ezzel az élmezőnyben tartózkodik. Továbbra is kirívóan rossz a helyzet az osztrák börzén, az ATX 2,6 százalékkal került lejjebb, a borús hangulatot többek között a koronavírus-esetszámok kontrollálhatatlan felfutása határozhatja meg.

Felülteljesít a BUX, Európa továbbra is lejtmenetben

0,2 százalékos emelkedésével az élmezőnyben van a magyar BUX Index, Európa-szerte komoly lefordulásokat láthatunk a tőzsdéken. Kimondottan jól teljesít ma a 4iG és a Waberer’s, a blue chipek közül a Mol 1,1 százalékos emelkedése számottevő. Az Appeninn és az Opus a leginkább alulteljesítő cégek a magyar indexen belül, az Opusnál már közel 2,6 százalékos a mínusz.

Nehéz nap volt tegnap a tőzsdéken: Ez még csak a kezdet?

A tegnapi nap nagy esést hozott Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. A koronavírus járvány egyre súlyosabb, és a közeledő amerikai elnökválasztás is bizonytalanságot okoz a piacokon. A stimulus tekintetében sincs megállapodás, és ezzel kapcsolatban a piacok idegesen reagálnak a hírekre. A héten pörög fel a gyorsjelentési szezon, és tegnap tette közzé az eredményét az SAP. A szoftvercég menedzsmentje szerint 2023-ig nehézségekkel néznek szembe, melyre a cég árfolyama 22 százalék eséssel reagált. A gyorsjelentési szezonból sok kérdésre választ kaphatunk majd, de fennáll a veszélye, hogy végleg elveszik a V alakú recesszió esélye, és nagyobb esés bontakozik ki a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Lefordult Európa, esnek a tőzsdék

Jelentősen romlott a hangulat Európa börzéin, a késődélelőtti órákra a legtöbb vezető index mínuszba fordult, üdítő kivétel például a magyar BUX, az index jelenleg a tegnapi záróértéke körül mozog. Kimondottan rossz a hangulat Ausztiában, az ATX Index jelentős 3,2 százalékkal került lejjebb, a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) virológusa szerint követhetetlenül terjed a koronavírus az országban.

Franciaországban is rossz a hangulat, a CAC ugyanis 1,4 százalékos esésen van túl jelenleg, az országban olyan súlyos a koronavírus-helyzet, hogy az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik. A német DAX Index jelenleg több, mint 0,6 százalékos esésnél tart, a portugál és a belga indexek egy százalék fölötti esést produkáltak eddig.

A várakozások ellenére újra nyereséges a BP

A héten számos nagyvállalat teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, ma a BP jelentett: az olajvállalat az elemzői várakozásokkal ellentétben profitot tudott realizálni. A bank részvényei a gyorsjelentés után emelkedtek a tőzsdenyitás első órájában.

Tovább a cikkhez

Egymás után jönnek a tőzsdei botrányok, egy dolog összeköti őket

Az idei év aztán biztosan nem szűkölködik a különböző meglepő és sokkoló események tekintetében, és ez nem volt másképpen a könyvelési botrányokat illetően sem. A legtöbbet természetesen a koronavírus-járványról és annak a gazdaságra és turizmusra gyakorolt hatásairól hallunk, de talán az elmúlt évek legzsúfoltabb naptárja volt az idei év a nagyobb vállalati svindlik tekintetében is. Elég csak a német Wirecardra gondolni, de talán a kínai Luckin Coffee neve is ismerős lehet sokaknak, míg a brit NMC Health és Finablr már valószínűleg kevésbé csenghet ismerősen a nagyközönség füle számára. Nyilván nem lehet teljesen egy kalap alá venni ezeket a cégeket, de közös elemük, hogy mindegyikük esetében az EY végezte a könyvvizsgálatot.

Tovább a cikkhez

Keresi az irányt Európa

Felemásan indult a keddi kereskedési nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,27 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde a tegnapi záróértéke körül nyitott. 

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Feljebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékot erősödött. A hazai blue chipek közül az OTP 0,1, a Mol árfolyama pedig 0,6 százalékkal került feljebb, a Richter azonban 0,35 százalékot veszített értékéből, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot emelkedett.

Emelkedéssel próbálkozhat Európa

  • Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, amely részben a koronavírusos esetszámok növekedésének tudható be, az USA-ban a hétvégén rekord esetszámokat jelentettek, de Franciaországban is csúcson járt a napi új fertőzöttek száma a hétvégén, a spanyolok pedig szükségállapotot hirdettek. A Dow 650 pontos eséssel fejezte be a tegnapi kereskedést, ezzel a hónap eddigi legrosszabb teljesítményét tudhatja maga mögött az index.
  • Javarészt estek a mai nap során az ázsiai tőzsdék, a befektetők leginkább a világszerte növekvő koronavírus-esetszámokra koncentráltak, illetve a késlekedő amerikai stimulus is rányomta a bélyeget a hangulatra. A japán Nikkei 0,4 százalékot esett, míg a sanghaji börze 1,2 százalékkal került lejjebb, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékot gyengült. Az amerikai elnökválasztások kívül a 14. öt éves terv meghirdetésére fognak koncentrálni a héten Kínában.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,43 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Kedden itthon az ÁKK dkj-aukciója és az MNB állampapírvásárlási tendere kerül megrendezésre, Amerikában a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát közlik, de a választási hajrában várhatóan ez sem befolyásolja majd jelentősen a befektetőket.
  • Az olaj árfolyama is feljebb került ma, a Brent 0,8 százalékkal került feljebb, de továbbra is 40 dollár alatt van az árfolyam. Az arany árfolyam 0,3 százalékkal került feljebb, a jegyzés 1908,4 dolláron áll unciánként.
  • A forint valamelyest erősödött az euróval szemben, jelenleg 364,2 forintba kerül egy euró, míg egy dollár 307,9 forintba kerül.

Ma teszi közzé legfrissebb számait többek között a Novartis, a BP és a HSBC.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201027/keresi-az-iranyt-europa-leolvadt-a-magyar-plusz-454550