Komolyabb bírság jöhet, ha nem viselünk maszkot

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/61/4461/article_320.jpg
Megosztás/Share

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírság összege a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén – írja keddi számában a Magyar Nemzet. A lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: kezdeményezték a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az ezzel kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőket sújtó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát. 

Sokan rettegnek a maszkhasználattól, képesek elhinni, hogy tüdejük emiatt nem jut elég oxigénhez. Viselése persze kellemetlen, irritálja az arcot, az orrot, bepárásodhat a szemüveg, egyesek pedig rosszabb hallásra is panaszkodnak. Viszont ennél nagyobb gondot a maszk nem okoz, megszokható, a vírusfertőzés terjedését pedig megelőzi. Megnéztük, mi okozza a kellemetlenségeket és hogyan lehet azokat kivédeni. Kattintson a részletekért!

Hétről hétre erősödik az év végi szezon az üzletekben

A kereskedőknek Vámos szerint alapvető érdekük, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül. Viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért látványos előrelépést hozhat, hogy a büntetési összeg elrettentő erejű emelése még nagyobb figyelemre készteti majd a vásárlót – fogalmazott.

Év vége felé közeledve a boltok forgalma is növekszik. Fotó: Getty ImagesÉv vége felé közeledve a boltok forgalma is növekszik. Fotó: Getty Images

Ezúttal sem a bírságolás a cél, ezért nem azt javasolják, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben markánsan emelkedjen az alapösszeg. Már eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök. Vámos György hozzáfűzte, hogy támogatják azt a szakszervezeti felvetést, miszerint az ünnepi bevásárlások idején nagyobb erővel biztosítsák a láncok a kötelező ellenőrzési feladatok ellátását.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok is elkapta a koronavírust – bővebben erről az nlc.hu cikkében is olvashatunk!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/komolyabb_birsag_johet_ha_nem_viselunk_maszkot/20201027114308