Koronavírus: a vártnál sokkal súlyosabb a magyar helyzet

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/75/4475/article_320.jpg
Megosztás/Share

A világ vezető járványmodellezői, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) szakemberei október elején elég baljóslatú képet festettek a koronavírus-járvány várható magyarországi alakulásával kapcsolatban. Az elmúlt napok adatai azonban a valóságban még durvábbak lettek: a napokban kétszer többen haltak meg, mint amennyit a legrosszabb forgatókönyv valószínűsített. Pedig már az is azt jelezte előre, hogy november végére már 220 fölé szökhet a halálesetek napi száma.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus haláleset, koronavírus előrejelzés, koronavírus forgatókönyv, koronavírus járványhelyzet, koronavírus halottak száma, koronavírus magyar áldozatok, koronavírus MagyarországAz elmúlt napok adatai a valóságban még durvábbak lettek. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ahogy a Napi.hu beszámolt róla, az IHME által készített, matematikai számításokon alapuló járványterjedési modellezés egy nagyon fontos előrejelzési eszköz. A forgatókönyveket a lakosságszám, a korábbi fertőzési adatok változása és egyéb változók – például az általános halálozási mutatók vagy az érvényben lévő szigorítások hatásossága – alapján modellezik. Igaz, számos olyan tényező is van, amelyet a számítások nem tudnak figyelembe venni, ennek ellenére például az Egyesült Államok járványügyi helyzetének alakulását tűpontosan megjósolták a modellező szakemberek. Nem csoda tehát, hogy Magyarországon is figyelemmel követik az intézet által publikált előrejelzéseket.

Mi a helyzet itthon?

Koronavírus: novemberben már napi 150 halott is lehet – olvassa el, mire számít a hazai infektológus!

Országunkra vonatkozó modelljüket legutóbb október 22-én frissítették a szakemberek. Öt nappal ezelőtt tehát azt várták, hogy kedden 31,78 halálos áldozatról számolnak majd be a kormányzati tájékoztató oldalon. Ez azonban nem így lett: a mai adatok szerint tegnap 63 koronavírus-fertőzött halt meg Magyarországon, tehát kétszer annyian hunytak el, mint az eddigi számítások alapján várható lett volna. A hétnapos mozgóátlag pedig jelenleg 46,3, tehát még ez is csaknem 1,5-szerese az előrejelzett adatnak.

Ekkorra várják a járvány csúcsát

A jelenlegi előrejelzések szerint várhatóan december közepén tetőzhet a járvány, és akkor több mint 140 ember életet követel majd az új típusú koronavírus. Ám ha időközben lazul a fegyelem és enyhítenek a korlátozásokon, akkor január közepére tolódik a tetőzés, napi több mint 510 halottal. Ha pedig mindenhol általánossá válna a kötelező maszkviselés, és ezt a lakosság fegyelmezetten be is tartaná, akkor december 20-a környékén laposodna el a járványgörbe, és maximum 78-an halnának meg naponta. A kérdés már csak az, hogy hogyan alakulnak ezek a számok a valóságban.

Mentővel kellett kórházba szállítani Delhusa Gjont – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_a_vartnal_sokkal_sulyosabb_a_magyar_helyzet/20201027151322