Koronavírus Magyarországon: nagy ugrást követően új rekordon az elhunytak száma

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-magyarorszagon-uj-fertozottek-elhunyt-jarvany-407678.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

2079 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, amely a harmadik legmagasabb érték, amit a járvány kezdete óta mértek itthon. Csupán hétfőn és múlt vasárnap volt magasabb a napi új esetszám, a rekordot utóbbi nap jelentette, amikor 3149 új fertőzöttet találtak az országban. 

Az elhunytak száma viszont sajnos rekordszintre nőtt: kiderült ugyanis, hogy elhunyt 63 beteg, míg korábban a legmagasabb érték 48 fő volt Magyarországon. A hivatalos tájékoztató portál részletes táblázatából kiderült az is, hogy az idősebb betegek mellett sajnos egy 49 éves nő is meghalt, akinek tüdőgyulladása, valamint légzési és keringési elégtelensége volt.

Jelenleg 45 462 aktív fertőzöttet tartanak nyilván hazánkban, ami szintén rekordmagas értéknek számít.

A mostani tájékoztatás szerint 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a lélegeztetőgépen lévő betegek száma az elmúlt napokban tovább nőtt annak ellenére is, hogy három nap alatt 145-en hunytak el Magyarországon.

Fontos kiemelni, hogy az elmúlt 24 órában 11 710 tesztet csináltak a hatóságok. Továbbra is elmondhat az, hogy nagyon rossz a magyar detektálási arány: a legfrissebb adatok szerint közel 17,7% a pozitív tesztek napi aránya az elvégzett teszteken belül, ilyen rossz arányokat konkrétan csak egyszer, most hétfőn láttunk.

Sajnos tegnapról mára 7 megyében is 100 fő felett volt az új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet Budapesten (400), illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (279) detektálták. A legtöbb új fertőzöttet ezután Pest megyében találták (257), ezt követte Hajdu-Bihar (169), majd Veszprém megye (148). A járvány kezdte óta Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet, 17 781 főt. A hivatalos tájékoztatásból kiderült az is, hogy az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti.

A hivatalos tájékoztatóportál kiemelte, a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma dinamikusan emelkedik.  A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben.

Hangsúlyozták, a kormány javaslatára az Országgyűlés hétfőn újabb a járvány elleni védekezést erősítő intézkedésekről döntött, emelkedik a büntetés összege a hatósági házi karantén megszegése esetén és a külföldről hazatérők esetében a határátlépését követően – külön közigazgatási határozat nélkül is – automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201027/koronavirus-magyarorszagon-nagy-ugrast-kovetoen-uj-rekordon-az-elhunytak-szama-454546