Koronavírus: már nem a fiatalok között terjed a legjobban

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/62/4462/article_320.jpg
Megosztás/Share

A kóházakban már csaknem 3 ezer koronavírusos beteget ápolnak, 243-an pedig lélegeztetőgépen vannak. Ezek a számok arra intenek minket, hogy a járványügyi éberséget továbbra is fenntartsuk, hiszen rendkívül intenzíven terjed a járvány Európa-szerte – hangsúlyozta Müller Cecília. A tisztfőorvos egyúttal arra kért mindenkit, hogy mondjunk le a halaszthatatlan programokról, csökkentsük a találkozások számát és “vigyázzunk az időseinkre”. A felelősségünk közös, hiszen csak együtt sikerülhet ellaposítani a járványgörbét – emelte ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus idősek, koronavírus fiatalok, koronavírus terjedése, koronavírus operatív törzsCsökkentsük a találkozások számát és vigyázzunk az időseinkre.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentős növekedés 1 hét alatt

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint az elmúlt héten mintegy 1,5-szeres növekedés volt az új fertőzöttek számát illetően az egy héttel korábbi adathoz képest. Ráadásul már nem is a 20 és 29 év közöttiek a legérintettebbek a koronavírus-járvány második hullámában.

Míg a 34. héten a fiatal felnőttek érintettségi aránya 39 százalék volt, a 43. héten a koronavírus-fertőzöttek mindössze 14 százaléka tartozott ebbe a korcsoportba. Ezzel szemben a 40 és 49 év közöttiek közében 7 (16 százalékról 23 százalékra), az 50 és 59 év közöttiek esetében pedig 10 százalékos (7 százalékról 17 százalékra) emelkedés következett be az elmúlt 10 hét során. A 65 éven felüliek érintettsége jelenleg 15 százalék.

Még mindig vannak szabályszegők

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az elmúlt napon 48 esetben kellett intézkednie a rendőzségnek az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését célzó szabályok megszegése miatt. 17 személy ellen azért kellett fellépnie a hatóságnak, mert nem viseltek maszkot tömegközlekedés közben. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok is elkapta a koronavírust – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_mar_nem_a_fiatalok_kozott_terjed_a_legjobban/20201027114921