Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3a331f28-1be2-48b1-9599-536de3e97353
Megosztás/Share

Elérhette a 80 százalékot a koronavírusos ellátóhelyek ágykihasználtsága a fővárosban, mert sorra került az első a második körös ellátóhelyek közül.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Koronavírusos betegek ellátóhelyévé válik a Semmelweis Egyetem (SE) Balassa utcai épülete, ahol a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint a Neurológiai Klinika található – közölte az egyetem honlapján. Az épület két lépcsőben, jövő hét közepére koronavírusos betegek ellátóhelyévé válik.

Ez azt jelenti – részletezi az SE –, hogy a koronavírusos pszichiátriai és neurológiai betegek kezelése mellett az általános Covid-19 pozitív vagy koronavírus-gyanús betegek ellátása is megjelenik itt, belgyógyászati profilú szakorvosok szakmai vezetésével. Az átmeneti áthelyezésben érintett pszichiátriai és neurológiai betegek kezelőorvosuktól kapnak tájékoztatást az őket érintő változásról.

Müller Cecília országos tiszti főorvos október közepén nyilatkozott arról, hogy amennyiben az első körös koronavírus ellátóhelyek ágykihasználtsága eléri a 80 százalékot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelzést kap, ekkor belépnek a második körös ellátóhelyek. Ekkor az ágykihasználtság még 50-70 százalék körül volt Budapesten. A második körös ellátóhelyek a fővárosban sorrendben a következők:

  • Semmelweis Egyetem külső klinikai tömb;
  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház;
  • Szent Imre Kórház;
  • Uzsoki Utcai Kórház;
  • Péterfy-kórház és
  • a pest megyei Flór Ferenc Kórház.

Kásler Miklós miniszter vasárnap Budapesten kívül is tovább bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét, miután “dinamikusan nő” a fertőzések száma. Ezért a jövőben újabb hat újabbi kórház fogad Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház.

A Kásler által kijelölt intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201027_semmelweis_egyetem_pszichiatria_koronavirusos_betegek_ellatasara_all_at#rss