Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1f4721e4-06ba-4031-93a2-8a4accca30ea
Megosztás/Share

Egy nap alatt közel 22 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Olaszországban, Lombardiában a legrosszabb a helyzet.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt. Guido Bertolini szerint minden tevékenységet le kellene állítani, úgy, ahogy az márciusban is történt. Milánó polgármestere, Giuseppe Sala erre úgy reagált, hogy a döntést a következő két hétben hoznák meg, ha a helyzet tovább rosszabbodik.

A járvány terjedésének tavaszhoz hasonlóan most is gócpontja Lombardia, ismét ott regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet, egyetlen nap alatt több mint ötezret. Második helyen Campania tartomány áll, napi majdnem háromezer esettel.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője kijelentette:

Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni.

Ezekben a városokban terjed a leggyorsabban a betegség: Milánóban a munkakapcsolatok sűrűsége, Nápolyban az intenzív társadalmi élet miatt. A „legfertőzöttebb” városok között tartják számon Genovát is.

Országosan egy nap alatt 21 994 új fertőzöttet regisztráltak, 221 koronavírusos beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 255 ezret, a járvány áldozataié elérte a 37 700-at. Kórházban majdnem 14 ezren vannak, több mint 1400-an intenzív osztályon. Az intenzív osztályok kevesebb mint hétszáz beteget tudnak még fogadni a nem Covid-19 betegekkel együtt.

A halottak száma és az intenzívekre egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi. A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet. A Közegészségügyi Intézet (Iss) az idős korosztály védelmét hangsúlyozta megjegyezve, hogy a lakosság egynegyede hatvanöt év feletti.

Hétfőtől lépett életbe a vendéglátóiparra vonatkozó korlátozás, amelynek értelmében a bároknak, presszóknak, éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni.

A kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal növelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását. Január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat.

A Milánóban és Torinóban hétfő éjjel az újabb korlátozó intézkedések miatt kirobbant zavargások nyomán harminchárom embert vettek őrizetbe, köztük tizenhárom kiskorút.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201027_olaszorszag_lombardia_koronavirus_jarvany_fertozes_halalos_aldozatok#rss