Merkely Béla több részletet is elárult a magyar gyógyszerrel kezelt koronavírusos betegekről

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/m/e/r/merkely-bela-koronavirs-magyar-fertozott-408008.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben – írtuk tegnap a Semmelweis Egyetem közleményére hivatkozva.

Most Merkely Béla, az egyetem rektora is megszólalt az ügyben, aki elmondta azt is, hogy eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek.

Kitért arra is, hogy az egyetemen 26 beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott:

a remdesivirrel kezelt betegeknél nagyon optimisták vagyunk.

Azt mondta, a készítményt az oxigénkezelést igénylő betegek kapják, és az időben elkezdett gyógyszeres kezelés egyéb más terápiás lehetőségek mellett – vérplazmakezelés, kortikoszteroidok adása – tud segíteni.  

Merkely Béla beszélt arról is, hogy a vírusfertőzésen átesett betegek esetében nemcsak az akut szakasz legyőzése a fontos, hanem a fertőzés okozta úgynevezett maradványtünetekre is oda kell figyelni. Hozzátette, remdesivirrel kezelt betegek utánkövetése egy évig tart.     

Merkely Béla kitért arra is, hogy a remdesivir október 22-től rendelkezik az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) minősítésével. Elmondta, feltételezhetően a remdesivir hatóanyagú készítmény megkapja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi engedélyét is a széles körű alkalmazáshoz.     

A magyar betegeket négyes fázisú klinikai vizsgálatokba vonták be, amikor a szer biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálják – mondta Merkely Béla.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201027/merkely-bela-tobb-reszletet-is-elarult-a-magyar-gyogyszerrel-kezelt-koronavirusos-betegekrol-454672