Müller Cecília: ezekben a megyékben a legalacsonyabb az aktív fertőzöttek száma

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/C/covid2-20201027.jpg
Megosztás/Share

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos ismertette, hogy miután nyáron jellemzőbb volt a fiatalabb korosztály fertőzöttsége, az arány ismét az idősek, krónikus betegek irányába tolódik el. Hangsúlyozta: a járványnak abban a szakaszában vagyunk, amikor mindenkinek a környezetében egyre több lehet a fertőzött, ezért kiemelten fontos kerülni a fizikai kontaktust. Tartsuk a távolságot.

Müller Cecília ismertette: nemcsak Magyarországon, hanem Európában is emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány intenzíven növekedő szakaszába értünk – mondta, de tetőzésről még mindig nem beszélt. Ismertette a mai napi adatokat a fertőzöttekről, elhunytakról. Kiemelte, hogy az áldozatok életkora 49 és 92 év között volt. Külön kitért a kórházban ápoltak számának emelkedésére: a fertőzöttek a kórházi kezeléseket is nagyobb számban veszik igénybe.

Rendkívül fontos, hogy senki se menjen közösségbe, ha tüneteket mutat

– emelte ki a tisztifőorvos, és hangsúlyozta: mindenki kerülje a fizikai kontaktust azokkal, akikkel nem él egy háztartásban és hogy különösen azokat a helyzeteket kell kerülni, amikor az emberek nagy számban vannak jelen egyszer egy adott helyen. Egyik korosztály sincs biztonságban.

Tájékoztatása szerint a fertőzöttek közül minden ötödik a 40-49 éves korosztályból került ki és az összes fertőzött több mint 15 százaléka a 65 év feletti korosztályból kerül ki. Müller Cecília elmondása szerint a számok alapján egyértelmű, hogy nyáron jellemzően a fiatalok felé billenő fertőzöttségi mérleg ismét a közép és idősebb korosztály irányába tolódik el.

A tisztifőorvos kitért az iskolák helyzetére is: az ősziszünet alatt zárva vannak az iskolák, így ezekben az intézményekben folyamatos zajlanak a fertőtlenítések, amelyhez a Magyar Honvédséget is bevetik azokban az intézményekben, ahol korábban koronavírusos megbetegedést észleltek.

Ismertetett néhány helyi adatot is, mint például, hogy legalacsonyabb Békés, Tolna, Bács-Kiskun megyékben a fertőzöttek száma. Az esetek körülbelül 20 százaléka esik a fővárosra, a legfertőzöttebb megyék pedig jelenleg Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén. Számottevően nőtt a fertőzöttek aránya Jász-Nagykun, Veszprém és Zala megyében is. Kiemelte: a fertőzésszám mindenhol emelkedik, egyedül Somogy megyében csökkent a fertőzöttek száma a 42-ről a 43. hétre.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/utazas/muller-cecilia-ezekben-a-megyekben-a-legalacsonyabb-az-aktiv-fertozottek-szama.1104824.html