Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=84d22625-9b91-4a3b-b052-35ec9faa33f1
Megosztás/Share

Müller Cecília szerint jelenleg a 40-49 évesek között diagnosztizálják a legtöbb új fertőzöttet.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Kedden is online sajtótájékoztatót tartott az Operatív törzs Müller Cecília országos tisztifőorvossal, és Kiss Róbert rendőr alezredessel.

Müller hangsúlyozta, továbbra is intenzíven emelkedik a regisztrált koronavírus-betegek száma, ezzel együtt a halottaké és a kórházban kezelteké is. Az új fertőzöttek életkor szerinti megosztása változott: most a 40-49 éves közöttiek aránya a legmagasabb,

az összes új fertőzött 20 százaléka ebből a korosztályból kerül ki. Növekedett a 16 éven aluli fertőzöttek száma is, az összes fertőzés öt százalékát teszik ki.

Kiss Róbert a járványügyi szabályokról beszélt: felhívta a figyelmet, hogy a karanténszabályokat megszegőkre akár 150 ezer forintos szankció is kiszabható.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Müller elmondta, hogy a terhes, vagy szoptató nők megfertőződésével is számolni kell, nekik azt javasolta, mindenképpen tájékoztassák az őket gondozó orvost. Egyelőre úgy tűnik, a koronavírus nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatnál. A szoptatást is javasolja, mivel légúti vírusról van szó, nem ezzel terjed a vírus, az édesanyáknak kell betartaniuk a szabályokat, melyek segítségével nem adják át a fertőzést az újszülötteknek.

A koronavírus-járvány terjedésének előrejelzéséről elmondta, egyértelmű a tendencia, és dinamikusan nő a fertőzöttek száma, de egyelőre nem látják, mikor következik be a lassulás. Elmondása szerint az Operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, ahogy láthattuk a sporteseményekkel kapcsolatos szigorításokkal kapcsolatban. AZ RTL Klubnak arra a kérdésére nem adott választ, van-e olyan szám, amikor egyértelmű a további szigorítás szükségessége. Müller azt hangsúlyozta, hogy semmilyen szabály nem helyettesíti az egyéni felelősséget.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201027_koronavirus_sajtotajekoztato_operativtorzs#rss