Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=18808420-cae3-44a8-8d53-838db76a700e
Megosztás/Share

A negyedik ipari forradalom arról szól, hogy a gépek és a tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak és a reálgazdaság is egyetlen hatalmas intelligens rendszerbe integrálódik. Ennek kutatásával már évek óta foglalkoznak, most azonban az ismereket fel kell frissíteni a Covid-19 okozta hatással. A tanulmány (amelyben Magyarország nem tartozott a vizsgált országok közé) arra hívja fel a figyelmet, hogy az előttünk álló átmeneti időszakban a vállalatoknak és a kormányoknak biztosítaniuk kell a szociális biztonsági hálókat. A felmérés adatai szerint ugyanis az összes munkavállaló közel felének lesz szüksége átképzésre, a megkérdezett munkaadóknak a kétharmada azt mondta, hogy az átképzés költségei egy év múlva térülnek meg. Az már jelentős részben a pandémia hatása, hogy ezek a képzések online platformokon valósulnak meg, mint ahogy a vállalatok 80 százaléka is arra számít, hogy a távmunkának és a munkafolyamatok digitalizálásának nagyobb szerepe lesz. Ugyancsak a járvány „erejét” mutatja, hogy két hónap alatt több munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, mint a nagy gazdasági világválság során két év alatt. Az is kiderült, hogy akik most kiszorulnak majd a munkaerőpiacról, nagyobb valószínűséggel fiatal, rosszabbul kereső nők lesznek.

A 85 millió megszűnő álláshely a többek között a következő foglalkozásokat érinti: adatbeviteli ügyintézők, adminisztratív és ügyvezető titkárok, szerelő és gyári munkások, ügyfélszolgálat dolgozók, üzleti és igazgatási szolgáltatásokban dolgozók. A 97 millió új munkahely pedig egyebek mellett ezek lesznek: adatelemzők és tudósok, információbiztonsági elemzők, folyamatautomatizálási specialisták, a „tárgyak internetének” szakértői.

A munkaadók reményei szerint a munkaadók 44 százaléka esetében lehetőség lesz a távmunkára, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy változatlanul nem minden munkavállaló tud távolról dolgozni.

A Világgazdasági Fórum felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy nem csak a megfelelő szociális hálóról kell gondoskodniuk, hanem támogatniuk kell a jövő piacaira irányuló beruházásokat. Ide tartoznak a digitális oktatási technológiák vagy a zöld gazdaság is, illetve a diplomák megszerzése helyett a készségek és képességek elsajátításának fontossága.

A jelentés szerint erőfeszítéseket kell tenni a munkavállalók jólétének biztosítására is. A járvány számtalan stresszhelyzetet okozott, a munkavállalók 78 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a távmunka jelenlegi modelljei rossz hatással vannak a termelékenységre. A megkérdezettek több mint 34 százaléka szeretne olyan gyakorlatokat megvalósítani, amelyek támogatják a közösségi érzést.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201027_Radikalisan_atalakul_a_munkaeropiac_uj_foglalkozasok_jonnek#rss