Tovább rontotta a magyar gazdasági kilátásokat a Pénzügyminisztérium

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/r/varga-mihaly-bef-cimlap-eloadas201008-403642.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Varga Mihály bejelentette: a tárca 2020-2023 közötti évekre vonatkozó pénzügyi forgatókönyvön dolgozik. Ebben bemutatják, hogy a kormány hogyan tervez visszatérni a korábbi éveket jellemző fiskális pályára. A javaslat a gazdasági növekedést célozza, abban az adósságcsökkentés és a hiány kordában tartása kiemelt figyelmet kap. A miniszter szerint az már jól látható, hogy lassú visszarendeződést idéz elő a vírus.

Idén 6,4 százalékos GDP-visszaesés lehet a tárca számításai szerint.

A világjárvány okozta válsághelyzetben 2021 második negyedévére teszik a fordulópontot, addigra eldől a vakcina kérdése, és azt követően a gazdaság gyorsabban tud visszarendeződni – jelezte a miniszter. Hozzátette, hogy az eddig bekövetkezett visszaesést jól tudták kezelni. 

A miniszter közölte: a járvány elleni védekezési alapból finanszírozták a védekezést, az alapot 426 milliárd forinttal hoztak létre, és abból 747 milliárd forint kifizetést hajtottak végre az elmúlt hónapokban. A gazdaságvédelmi alapba eredetileg 942 milliárd forintot csoportosítottak át, az eddig felhasznált összeg 2059 milliárd forintnál tart.

Az államháztartási hiány az idén lényegesen magasabb lesz, a PM számításai szerint a GDP 8-9 százaléka között lehet – mondta. 

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy van-e egyeztetés a PM és az MNB között a válságkezelésről, igennel felelt. Ahogy arra is, hogy számoltak a járvány második hullámával. Megjegyezte: vélelmezhető, ha oltóanyag nem lesz, újabb hullám is lehet. Az unió járvány elleni védekezését firtató felvetésre közölte: munkahelymegtartó programhoz hitelt nyújt az EU, mintegy 504 millió eurónyi hitellel a munkahelymegtartó programot finanszírozzák. 

Célzottan van lehetőség az áfacsökkentésre, a kormány továbbra is fenntartja azt az alapelvet, hogy a jövedelmet terhelő adók mértékét csökkenti.  Arra a kérdésre, hogy a jegybanktörvény módosítását tervezik-e az MNB nyereségének befizetéséről, közölte: erről a jegybank igazgatósága dönt, azt érdeklődéssel várják.

A 2023-ig tartó visszarendeződés programja azt sugallja, hogy a kormány ekkorra tervez visszatérni az 1-3%-os költségvetési hiányhoz. Ez nem meglepő, látva az idei elszálló deficitet és az egyre romló gazdasági kilátásokat. Utóbbire példa a Pénzügyminisztérium új GDP-előrejelzése: a 6,4%-os recesszió rontást jelent az eddigi 5% körüli prognózishoz képest. Eddig a PM 7-9%-os hiánysávot vetített előre az élénkítő programok méretétől függően, ezt most 8-9%-ra változtatta, az azonban egyelőre nem világos, hogy ebben mekkora szerepet játszik a romló makrogazdasági pálya, illetve a kormányzati költekezés.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201027/tovabb-rontotta-a-magyar-gazdasagi-kilatasokat-a-penzugyminiszterium-454622