100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=38ad21c3-6edd-4c34-b970-ca824e1d6aa9
Megosztás/Share

Kiegészítő intézkedéseket jelentett be Brüsszelben az Európai Bizottság elnöke, az uniós biztosok heti értekezletét követően.

Nagyon veszélyes helyzetben vagyunk minden tagállamban gyorsan terjed a vírus és ez nem változik a következő hetekben sem

– mondta Ursula von der Leyen. Hozzátette, hogy a járvány hatásain túl a koronafáradtság is terheli az embereket. Ebben a helyzetben mindenki részéről együttműködésre, koordinációra és szolidaritásra van szükség.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EU sürgősségi alapjából 100 millió eurót mozgósít a tagállamok számára antigén gyorstesztek beszerzésére. Ennek érdekében 315 millió eurós közös közbeszerzés kiírására tettek javaslatot.

A járvány nyomon követésére a víruskövető applikációk alkalmazásának kiterjesztését is javasolja a bizottság. Eddig 52 millió ember töltötte le a koronakövető alkalmazást abban a 19 országban, ahol ez létezik. Három tagállam, Olaszország, Németország és Írország már össze is kapcsolta a rendszerét, a többi államnak is erre kellene törekednie – mondta az elnök.

Minden tagállamnak nyomatékosan felhívták a figyelmét arra, hogy törekedjenek őszinte és teljes körű tájékoztatásra, lépjenek fel az álhírekkel, a hamis és félrevezető információkkal szemben. Azt is kiemelték, hogy az állampolgárokat biztosítani kell arról, hogy az oltás megbízható és alkalmas lesz a betegség megelőzésére. „Európa szigorú oltásengedélyezési rendszere alapján nem lesz kompromisszum a biztonság és a hatékonyság terén” – jelentették ki.

Peter Piot professzor, az elnök tanácsadója arról beszélt, hogy jelenleg 11 oltásról tudnak, amelyek a klinikai tesztelés szakaszában vannak. Úgy véli, hogy év végére már azt is tudni fogjuk, hogy ezek közül melyek azok, amelyek hatékonyak lesznek.

Ursula von der Leyen bejelentette: annak érdekében, hogy a tagállamoknak jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítsanak a megelőzéséhez, a nyomon követéshez és a kezeléséhez szükséges eszközökhöz, meghosszabbítják az EU-n kívüli országokból származó orvostechnikai eszközök behozatalára vonatkozó vámok és hozzáadott értékadók ideiglenes felfüggesztését is.

Ezzel párhuzamosan azt is javasolják, hogy a COVID-19-cel kapcsolatban bevezetett, a belső határokat érintő utazási korlátozásokat oldják fel a tagállamok, ehhez az Európai Bizottság által korábban előtejesztett és a tagállamok által elfogadott útmutató ad segítséget. Az utazások biztonságossá tétele érdekében az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) az utazók tesztelési protokollján dolgozik, amelyet a közegészségügyi hatóságok, a légitársaságok és a repülőterek használhatnak majd az utasok biztonságos érkezésének elősegítése érdekében.

A járvány terjedésével és többek között az előbbi javaslatokról csütörtökön az állam- és kormányfők rendkívüli videokonferencián fognak tanácskozni.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201028_100_millio_euro_erkezik_Brusszelbol_a_tagallamokba_gyorstesztekre#rss