Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e48cfaf3-b31f-4143-ab95-d9eb927faec4
Megosztás/Share

Azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet – értesült a hvg.hu. Érdeklődésünkre a tárca megerősítette, hogy a “készleten felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, azonban konkrét számot nem közöltek.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A koronavírus járvány első hulláma, azaz tavasz óta a külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. Most úgy tűnik, hogy a gépekből “túlvásárolta” magát az állam, merthogy értesülésünk szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a feladatot adta a külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer gépet, méghozzá beszerzési áron.

Megkérdeztük a tárcától, hogy valóban akarnak-e értékesíteni lélegeztetőgépeket a külképviseletek segítségével. Ha igen, akkor mennyit, milyen típúsú gépeket és milyen áron. A minisztérium válaszában azt írta, hogy – idézzük – a “stratégiai készleteken felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, ez a folyamat jelenleg is zajlik. A tárca szerint erről korábban a sajtónak is beszámoltak.

A minisztérium válasz nélkül hagyta a kérdéseinket, így nem tudjuk, milyen típusú gépeket és milyen áron akarnak értékesíteni. Arra viszont kitértek a válaszban, hogy szerintük, ahogy az első hullámban, úgy most is egyre több országban jelent problémát a lélegeztetőgépek hiánya. “A járvány első hulláma alatt ez azt jelentette, hogy több európai országban az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia. Ezt a szörnyű helyzetet Magyarország mindenképpen el akarta kerülni, ezért lélegeztetőgépek beszerzése mellett döntött. A lélegeztetőgépekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon, ebben a versenyben kellett helytállnunk. Kijelenthető, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép. A megfelelő számú gép rendelkezésre áll” – írták.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201028_lelegeztetogep_kkm_koronavirus#rss