Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=61825a9e-f3cd-4f80-9975-3130b3cefee9
Megosztás/Share

A hatósági ár miatt a magánlaboratóriumok szabad kapacitásait sem tudják kihasználni.

Maximum 12 ezer PCR-tesztet tudnak elvégezni naponta Magyarországon – erősítette meg a napi.hu közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A maximálisan elvégezhető mintavételek száma régóta kérdés volt (és Müller Cecília országos tiszti főorvos mindig annyival rendezte le a kérdést, hogy van elég kapacitás, és ha kell, bővítik), az NNK válaszában most viszont azt írta:

10-12 ezer koronavírus-tesztre van kapacitás az akkreditált laboratóriumokban.

A szám azért is fontos, mert – bár a fertőzést megakadályozni nem tudja – a tesztelés akkor is fontos szerepet játszhat a járvány elleni védekezésben. Ha ugyanis időben kiszűrik a koronavírus-fertőzötteket, akkor gyorsabban el lehet őket különíteni, így kevesebb embernek adják át a vírust, azaz csökken a reprodukciós ráta.

A kormány régóta azzal védekezik, hogy mindenben, így a tesztelésben is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követik, ennek azonban ellentmond, hogy a WHO szerint akkor minősíthető elégségesnek a tesztelés, ha legfeljebb 5 százalék a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ehhez képest ez a szám folyamatosan 15 százalék körüli.

Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkacsoportjának vezetője korábban szintén arra figyelmeztetett, hogy csak azért nem nő a magyar koronavírus-esetszám, mert az ország elérte a tesztelési kapacitásának csúcsát.

A napi.hu közérdekű adatigényléséből az is kiderült, tévedés volt azt hinni, hogy a hatósági ár bevezetésével nőhet majd a tesztelési kapacitás. Amikor a kormány szeptember 21-től 19 500 forintban maximalizálta a tesztek árát, sok magánszolgáltató leállt a PCR-tesztek végzésével, mert ez az összeg még az önköltséget sem érte el.

Többen közülük azt tervezték, hogy felajánlják szabad kapacitásaikat az NNK-nak, mert úgy tudták, hogy az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt (a lakosság számára ingyenes) tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj. Viszont a legtöbb vizsgálati hely félreértette a helyzetet: a napi.hu adatigénylésére

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, hogy a 19 500 forint erre a helyzetre is vonatkozik.

Az adatokból látszik, hogy az NNK nem vette igénybe a magánlaboroknál felszabaduló kapacitást: a szeptember 21-i rendelet előtt és után is átlagosan 10-12 ezer körüli mintavétel volt.

Egyetlen napon, október 25-én volt kiugró a mintavételek száma, ekkor majdnem 19 ezer tesztet végeztek, egy szakértő azt valószínűsítette, ez a statisztikák csúszása miatt történhetett, az opreatív törzs nem válaszolt az ezt firtató kérdéseinkre, annyit írtak, hogy mindenki hordjon maszkot.

. Egyelőre az sem világos, hogyan fogják beleszámolni a napi mintavételekbe az antigén alapú gyorsteszteket, ahogy az sem, ezekből hányat végeznek egy nap az egészségügyi intézményekben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón elismerte, vannak arra vonatkozó tervek, hogy az antigén tesztek is bekerüljenek a statisztikába, de egyelőre nem döntötték el, hogy erre milyen módon – akár külön statisztikai adatsorban – valósuljon meg.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201028_NNK_PCR_teszt_laboratorium_kapacitas_Magyarorszag#rss