Koronavírus: komoly veszélyekre figyelmeztet a MOK

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/88/4488/article_320.jpg
Megosztás/Share

A hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megfékezzék a koronavírus-járványt. Most pedig az Magyar Orvosi Kamara is konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat – olvasható a kedden publikált közleményben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus MOK, koronavírus egészségügyMielőbb meg kellene hozni a szigorító intézkedéseket. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Szigorításra lenne szükség

A MOK szerint a járványkezelésben az egészségügyi ellátórendszernek csupán kárenyhítő szerepe van. A legfontosabb azonban az, hogy megfékezzék az új típusú koronavírus terjedését. Az egészségügyi krízis küszöbén állva ezért a kamara az orvosok és betegek érdekében az alábbiakat javasolja.

  • A tömegrendezvények engedélyezése terén jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotásra, megtartásuk esetén a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozására és ellenőrzésére van szükség.
  • A vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát a fertőzésveszély miatt tovább kell korlátozni.
  • Az idősek védelme érdekében mielőbb vissza kell állítani a számukra biztonságosabb bevásárlást biztosító idősávokat.
  • Összefogás kell a vírusszkeptikus, vagyis a járványveszélyt lebecsülő csoportok ellen. Fontos, hogy ezek a csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a védekezés hatékonyságát.

Szeretnék továbbá elérni, hogy az egészségügyi dolgozókat rendszeresen szűrjék, a 65 év feletti munkatársak pedig saját döntésük alapján mentesíthetőek legyenek a munkavégzés alól a koronavírus-fertőzés veszélyének csökkentése érdekében.

Súlyos következmények lehetnek

Az orvosi kamara úgy véli, hogy a fenti lépések nélkül hamarosan a koronavírus-járvány tömeges tertőzésekkel járó szakaszával kell majd szembenéznie az országnak. Ez napi több ezer igazolt fertőzöttel és több száz halottal járhat. Ez pedig az egészségügy túlterhelését és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedését is eredményezheti, amelynek következtében – a megfelelő ellátás hiányában – az egyéb betegségekben elhalálozók száma is megugorhat majd. A járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében tehát mielőbb meg kell hozni a szigorító intézkedéseket.

65 évesen, koronavírus következtében elhunyt az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, Kelemen Csaba – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_komoly_veszelyekre_figyelmeztet_a_mok/20201028113705