Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d3dd38cd-88ab-4e23-8f3f-9851f5ec5aa1
Megosztás/Share

Rekordmagasságú lehet a részvételi arány az amerikai elnökválasztáson: már több mint hetvenmillióan adták le voksukat a hivatalos november 3-ai dátum előtt. Az egyik főkampánytéma a Covid–19-járvány, a demokraták szerint Trump nagyon elrontotta a válságkezelést.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A november 3-ai amerikai elnökválasztáson akár 65 százalékos is lehet a részvételi arány, ami azt jelenti, hogy mintegy 150 millióan adják majd le szavazatukat. 1908 óta ez lehet a legnagyobb részvételi arány mellett megrendezett választás – idézte a brit The Guardian az egyik amerikai választási szakértőt, Michael McDonaldot. A szakember abból következtet erre, hogy már hetvenmillió választó voksolt. Ugyanakkor az is valószínű, hogy sokan azért nem várnak a választás napjáig, mert attól tartanak, a választóhelyiségben tömeg gyűlhet össze és elkaphatják a már kilencmillió amerikait elért koronavírus-fertőzést. A hetvenmilliós szám jelentőségét mutatja, hogy már többen szavaztak előre, mint 2016-ban összesen.

Donald Trump elnök és demokratapárti kihívója Joe Biden folytatja a kampányolást, Trumpot az sem zavarta, hogy ismeretlen tettesek meghackelték az elnök kampány-weboldaláét. „Az oldalt elfoglaltuk, a világnak elege van a Trump által naponta terjesztett álhírekből” – áll az internetes oldalon. A hackerek egyben bejelentették, bizonyítékaik vannak arra, hogy Trump külföldi hatalmakkal fogott össze, hogy manipulálja a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Trump ffolyamatosan vitatja a levélben leadott szavazatok megbízhatóságát, és azt is közölte, szerinte súlyos hiba lenne, ha november 3-án nem hirdetnének győztest, hiszen a levélszavazatokat napokig vagy hetekig számolják majd. (A hetvenmillió eddig leadott voksból 48 millió levélszavazat, a többit személyesen adták át a választók az illetékeseknek.) Az is döntő lehet, mennyi lesz a hibás szavazat.

A legújabb előrejelzések szerint Biden továbbra is vezet Trump előtt, a BBC által ismertetett felmérés szerint 51-43 százalék a két politikus közötti támogatottsági arány. A közvélemény-kutatások szerint Biden három olyan államban is nagy többséggel vezet – Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban – ahol 2016-ban Trump alig egy százalékos különbségű győzelmet aratott.

Megállíthatatlan a kór?

Trump támogatottságának visszaesésében döntő szerepet játszik, hogy az országban szemmel láthatóan nem tudják megfelelően kezelni a Covid–19-járványt és a demokraták azzal vádolják az elnököt, hogy egy puskalövés nélkül megadta magát a kórnak. A számok is aggasztóak: kilencmilliónál is több a fertőzött, a halottak száma pedig meghaladja a 230 ezret. Naponta 60-70 ezer között mozog az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Közben ismét fellángolt az erőszak: Philadelphia városának több negyedében összecsaptak a tüntetők és a rendőrök azt követően, hogy az egyenruhások hétfőn agyonlőttek egy késsel hadonászó 27 éves fekete fiatalembert. „Gyűlölöm az erőszakot, azt, hogy tönkre teszik a várost és kirabolják a boltokat. Nagyon kérem, ne bántson senki senkit” – mondta az agyonlőtt fiatal apja, Walter Wallace. Ugyanakkor azt is sürgette, hogy a hatóságok vizsgálják ki az incidens részleteit. A rendőrök azt állítják, Wallace fenyegetően közeledett feléjük, a szemtanúk beszámolója szerint az ideges fiatalembert az édesanya próbálta védelmezni.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201028_Nagyon_beindultak_az_amerikai_valasztok__mar_hetvenmillioan_szavaztak#rss