Változnak a karanténszabályok, mától a határról mindenkit karanténba küldenek

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/d_kom20200325001-1-e1602871866634-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A kedden megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a törvénymódosítást, ami alapján mától nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor: a határellenőrzést végző rendőri automatikusan karanténba küldi a belépőket, írja az Mfor. 

A karanténba küldött belépőnek el kell árulnia a rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utaznia – az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania ajtajára.

A lap szerint újdonság még, hogy kötelező lesz használni a karanténszoftvert, azaz telepíteni azt az alkalmazást, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyta-e a kijelölt lakást a karanténkötelezett. Az alkalmazás segítségével ellenőrizhetik úgy is, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez – ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető. A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel – azt nem írja a jogszabály, erről hogyan győződik meg a hatóság.

Változik a büntetési tétele a karanténszabályok megszegésének: 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet egy nap többször is kiszabhatnak. Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra. A törvény azonban azt is azt írja, hogy a karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/10/28/karanten-szabalyok-hatar-belepes/