Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=41b48695-6a81-4197-bb55-52f9e910052f
Megosztás/Share

Olcsóbban kapja meg a legendás New York-i divatcéget Bernard Arnault, mert a luxus iparágat is megrendítette a Covid-19 világjárvány – írja a Wall Street Journal.

“Hiszünk abban, hogy az LVMH-nál a Tiffany otthonra lel” – jelentette ki Európa leggazdagabb embere, miután szerdán aláírták a házassági egyezményt a francia óriás és a gondokkal küszködő amerikai ékszer cég között. A Wall Street Journal értesülései szerint az LVMH 131,50 dollárt fizet egy Tiffany részvényért, vagyis kevesebbet mint amennyit az eljegyzés idején ígért (135 dollár). Ily módon Bernard Arnault megspórol 430 millió dollárt.

Az eljegyzés tavaly év végén volt, amikor a járványról még kevesen hallottak Európában és Amerikában. Ezért is a csinos vételár: 16,2 milliárd dollár.

A Tiffany értékesítési gondokkal küszködött az Egyesült Államokban, Kínában viszont egyre nőtt a kereslet. Ezért csapott le Bernard Arnault az amerikai cégre, amelyet a gazdag kínaiak olyannyira kedvelnek.

A francia cég 200 milliárd dollárt ér

Európa egyik legtöbbre értékelt vállalkozása az LVMH, melyhez képest a Tiffany eltörpül. A 71 éves Bernard Arnault igazi cápa a luxuspiacon, ahol fokozatosan szerzi meg a legnagyobb presztizsű cégeket, melyek pénzügyileg olykor meginognak. 2017-ben így vásárolta meg például a Diort 13 milliárd dollárért.

Az üzletemberről készült portrénkat itt olvashatja:

A pandemia különösen nagy csapást mért a luxusra: lezárás idején nincs kinek bemutatni a méregdrága ruhakölteményeket vagy ékszereket. A boltok zárva tartanak, a pénzes turisták nem jönnek. Idén a luxus iparág 20-35%-os csökkenéssel számolhat.

Ezért is akarta lemondani Bernard Arnault az eljegyzést. Végül mindkét fél bírósághoz fordult, és az ügy függőben van, de a felek megállapodtak abban, hogy lezárják a jogvitát – írja a Wall Street Journal, mely hozzáteszi: nem ez az egyetlen üzleti frigy, mely meghiúsulással fenyegetett a pandémia miatt. Ám Bernard Arnault rájött arra, hogy a hatalmas újraéledő kínai piac, ahol imádják a Tiffany ékszereket, megér egy misét.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20201029_Europa_leggazdagabb_embere_megiscsak_megszerzi_a_Tiffanyt#rss