Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=5fa990a6-f6b7-4e2e-bc08-f66bfe2cd7c7
Megosztás/Share

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított egy étrendkiegészítőket forgalmazó cég ellen, amely a vírusszkeptikus gyógyszerésszel, Gődény Györggyel hirdetett a YouTube-on. A GVH a Nutriversum Kft. YouTube-csatornáján elérhető, dr. Gődény György szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videót, valamint a 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű sorozatot vizsgálja. A hatóság szerint

a videókban olyan állítások hangzottak el a gyógyszerésztől, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Mint írták, az európai közösségi szabályozás értelmében élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. “Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek”.

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést – áll a hatóság közleményében.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést. “Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul”. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap a GVH szerint, de indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatják ezt.

Gődény György a koronavírus-járvány első hulláma óta napi szereplője a híroldalaknak a kórokozóval kapcsolatos, szkeptikus gondolatai miatt. A gyógyszerész többször állította például, hogy a koronavírus ellen vitaminszedéssel is lehet védekezni, egyébként pedig a szezonális influenzajárványnál is gyengébb. Gődény korábban egy vírusszkeptikus rendezvénynek is szervezője volt, de a kamupártja miatt is írtak róla.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201029_ghv_vizsgalat_godeny_gyorgy_video_etrendkiegeszito_nutriversum_kft#rss