Koronavírus: nem végez mintavételt az OVSZ

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/69/4569/article_320.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus jelenlétének kimutatását szolgáló PCR-vizsgálatokat az OVSZ külön laboratóriumban, és csak az egészségügyi szolgáltatók által levett mintákon végzi, segítve ezzel a fertőzésgyanús személyek mielőbbi tesztelését. Az OVSZ e tevékenysége a vérellátás és a vérkészítmények biztonságát nem veszélyezteti, a véradók jogszabályban előírt vizsgálatait időben elvégzik így is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus mintavétel, koronavírus-tesztelés, koronavírus PRC-teszt, koronavírus OVSZ, koronavírus véradás, koronavírus vérA véradók esetében sem végez koronavírustesztet a szolgálat. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Lakossági mintavétel nincs az OVSZ-nél

Lakossági mintavétel az OVSZ intézményeiben nem történik, de a véradók esetében sem végez koronavírustesztet a szolgálat. Mivel az új típusú koronavírus transzfúzióval nem vihető át, a vért kapó betegek számára ez a vírus kockázatot nem jelent.

Ne is jelentkezzünk ebből a célból!

Koronavírus: meddig kell még maszkot viselni? Olvassa el egy hazai szakember véleményét!

Az OVSZ tehát nyomatékosan kér minden koronavírus-fertőzöttet, illetve COVID-gyanús személyt, hogy ne jelentkezzenek mintaadásra sem az OVSZ intézeteiben, sem a kiszállásos véradásokon. Ellenkező esetben a vérgyűjtési események biztonságát és eredményességét veszélyeztetnék. A szolgálat kiemeli továbbá, hogy ezeken az eseményeken továbbra is csak teljesen egészséges donorok jelenhetnek meg.

A koronavírus-járvány miatt teljesen bezárkózott egy magyar falu – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_nem_vegez_mintavetelt_az_ovsz/20201030133947