Koronavírus: itt vannak a legfontosabb hírek a járványról szombat reggel

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-jarvany-homeres-404902.jpg
Megosztás/Share

Az Egyesült Államokban meghaladta a 9 milliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel továbbra is a járvány által leginkább sújtott ország a világon – hozta nyilvánosságra legfrissebb adatait a baltimore-i Johns Hopkins kórház.

Gyakorlatilag két hét alatt bővült egymillióval az újonnan diagnosztizált fertőzöttek tábora, október közepén ugyanis 8 milliót számlált a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma.

Egyedül pénteken – 24 óra alatt – több mint 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kirobbanása óta ez volt a legnagyobb számú új fertőzés. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben eddig 229 ezren hunytak el.

Floridából pénteken 5100 új fertőzöttet és 72 elhalálozást jelentettek, Új-Mexikó államban pénteken újabb több mint ezer új, Covid-19-ben megbetegedett páciens került kórházba, s emelkedett a fertőzöttek aránya a középnyugati Missouriban és a nyugati parti Kaliforniában is. Jelenleg a legtöbb, több mint 900 ezer fertőzést egyébként éppen Kaliforniában tartják nyilván.

Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csoportjának vezetője pénteken a tagállamok kormányzóival tartott telekonferencián kifejtette: jelenleg országszerte 1200 megye minősül járványügyi szempontból gócpontnak. Birx arról tájékoztatott, hogy erősen terjed a vírus Indianában, Illinois-ban, Ohióban és Connecticutban és nem tapasztalható javulás Montanában, Észak- és Dél-Dakotában, valamint Wisconsinban sem.

Birx hangsúlyozta, hogy a járványgörbe “ellaposításához” arra van szükség, hogy a tagállamokban minden egyes állampolgár szájat és orrot elfedő maszkot viseljen, betartsa a higiéniai és a társadalmi távolságtartásra javasolt előírásokat, továbbá csökkentsék a nyilvános helyeken tartott összejövetelek és rendezvények résztvevőinek számát is.

(MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201031/koronavirus-itt-vannak-a-legfontosabb-hirek-a-jarvanyrol-szombat-reggel-455274