Kupolákat épít a kormány Budapesten

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ae4cae76-a405-4551-bd1b-56297e893ae1
Megosztás/Share

A modellprogram első lépéseként három épület díszes tetőidomai épülhetnek újjá, a kormány döntése szerint – számol be róla a Magyar Közlöny. Az egyik a Műegyetem Szent Gellért téri főépületének, a másik az ELTE jogi kárának Egyetem téri campusának elpusztult kupolája lesz, a harmadik pedig a Vécsey utca 4-es ház tető díszei.

Vécse utca 4.
© Facebook

Utóbbi azért kerülhetett bele a programba, mert a Kossuth tér képét is befolyásolta. A mai Vértanúk terére néző négyemeletes bérházat a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság építette. Az 1901-ben átadott neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épület terveit Tamás József építész készítette. A bérpalota a harcok során súlyosan megsérült. „A helyreállítások során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották” – áll a Steindl Imre Program holnapján. A közlönyből az is kiderül, hogy a modellprogram előkészítését és megvalósítását a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. végi. A Wachsler Tamás által vezetett cég végezte a Kossuth tér arculatának át-, pontosabban visszaalakítását.

A program nem ördögtől való, ugyanis Budapest második világháborús ostromakor, majd az 1956-os forradalomban megsérült budapesti házakat a pénzhiány, a sürgető idő, és a historizmus stílusának lenézése miatt gyakran díszes tetőzetük, tornyaik nélkül építették újjá. Ugyanakkor a koronavírus-járvány, és a nyomába érkező gazdasági válság talán nem a legjobb időpont ennek a az építészeti hibának a meglehetősen költséges kijavítására. Azt nem írja a határozat, hogy mennyibe a három hatalmas épület  tetőzetének megújítása.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201031_Kupolakat_epit_a_kormany_Budapesten#rss