Magyar Orvosi Kamara: már szemészek és pszichiáterek látják el a COVID-osztályok kritikus betegeit

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3a331f28-1be2-48b1-9599-536de3e97353
Megosztás/Share

Nem csak méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti a kormány késlekedése – írta a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándornak. Azonnali egyeztetést kérnek a belügyminisztertől.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Elhibázott a kormány elképzelése és kommunikációja az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakításáról az orvosok többsége szerint – ezt írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy Pintér Sándornak címzett levélben. A MOK egy felmérést végzett az orvosok körében a kormány terveiről, ez után fordultak a belügyminiszterhez.

A kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta a kamarát. A MOK most azt írta: a törvény kidolgozásába nem vonták be őket, a végrehajtási rendeletek kidolgozásához pedig „sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség”. Ezért arra kérik Pintért, hogy még a hét végéig küldje meg nekik az egyeztetések pontos menetét.

A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti

– áll a kamara levelében. Arról is írtak: miközben a kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő,

a COVID osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201031_Magyar_Orvosi_Kamara_covid_jarvany#rss