Koronavírus: átveszi Latin-Amerika helyét a kelet-közép-európai régió

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-364282.jpg
Megosztás/Share

Az olasz fővárosban több tüntetést tartottak szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tiltakozás jegyében, miközben a kormány szigorítást tervez többek között Milánó és Nápoly lezárásával, valamint a tartományok közötti mozgás leállításával.

A korlátozásoktól sújtott szektorok képviselői a belvárosi Campo de’ Fiori piacterén rendeztek demonstrációt. A jobboldali megmozdulás résztvevői zöld, fehér, piros szájmaszkot viselve a kormány lemondását követelték. A tiltakozók egy csoportját, amely a rendőrökkel való összecsapást kereste, kiszorították a térről. Többen megsérültek.

Az esti órákban mintegy ezer fiatal vonult fel “ha bezártok, adjatok pénzt” transzparenssel. A gazdasági minisztérium, majd az egyetem előtt jövedelmet, otthont, oktatást, egészségvédelmet követeltek. A vörös zászlókat lengető fiatalok is többször összeütköztek a rohamrendőrökkel. Péntek éjszaka Firenze vált utcai csatatérré zavargások miatt, több mint húsz tüntetőt vettek őrizetbe.

Egy nap alatt 31 758 új fertőzöttet regisztráltak, miután pénteken a betegek napi száma először túllépte a harmincezres küszöböt.

A vírustesztek száma már meghaladja a napi kétszázezret. Kétszázkilencvenhét beteg halt meg a korábbi százkilencvenkilenc után. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a háromszázötvenezret, kórházban majdnem tizennyolcezren vannak, 1843 beteg intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet, majdnem kilencezret egy nap alatt Lombardiában regisztráltak, közel négyezret Milánóban és térségében.

Sajtóértesülések szerint a kormány újabb, területi szigorításokra készül: a tervek között szerepel Milánó és Nápoly lezárása a kórházak telítettsége miatt,

ezenkívül a tartományok közötti mozgás leállítása, az üzletek nyitva tartásának korlátozása, valamint a gimnáziumok után a távoktatásra való visszaállás az általános iskolák nyolcadik osztályában is. Giuseppe Conte kormányfő szombaton az egészségügyi operatív törzs, a tartományok és a pártok vezetőivel egyeztetett. A bejelentések hétfőig várhatók.

A felmérések szerint Conte népszerűsége az utóbbi egy hónapban hét százalékponttal 58 százalékra süllyedt, miközben a tavaszi járványintézkedések idején hetven százalék felett volt. A kormány támogatottsága 62 százalékról 55-re csökkent szeptembertől.

(MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201101/koronavirus-atveszi-latin-amerika-helyet-a-kelet-kozep-europai-regio-455328