A pandémia az USA-t és Kínát sem kíméli

https://kep.index.hu/1/0/3527/35270/352700/35270057_2698771_ff32cba6248b501391bccda684bf8b78_wm.jpg
Megosztás/Share

A pandémia Kínából indult, de a pekingi kormány jobban kezelte a vele járó egészségügyi és gazdasági válságot, mint a washingtoni vezetés egyes szakértők szerint. A Johns Hopkins Egyetem statisztikája szerint például az Egyesült Államokban a halálos áldozatok száma meghaladta a 220 ezret, miközben Kínában nem érte el a 4500-at.

A kínai gazdaság még idén is növekedhet két százalékkal, miközben az amerikai GDP várhatóan 3–5 százalékkal zsugorodik, és a jelentős európai gazdaságokra is hasonló sors vár – írta a Napi.hu. 

Brutálisan visszavetette a kínai gazdaságot a koronavírus

Amióta egyáltalán adatokat közölnek, ekkora esés még nem volt.

A kínai sikert a szakértők a kiterjedt tesztelésnek és a hatékony karanténoknak tudják be. Hszi Csin-ping kínai államfő nemrégiben, amikor kitüntetéseket osztogatott a járvány kezelésében jeleskedő tisztviselőknek, azt mondta:

a pandémia kézben tartásában mutatott kínai teljesítmény a szocializmus és a kínai karakter fölényét bizonyítja a Nyugattal szemben.

Eközben a New England Journal of Medicine orvosi szaklap a közelmúltban állapította meg szerkesztőségi cikkben, hogy az amerikai elit elbukott a válság kezelésében, amivel a krízist tragédiává mélyítette. 

USA-gazdaság: rekord mértékű gyarapodás

Az amerikai GDP 33,1 százalékkal gyarapodott, éves szinten, a harmadik negyedévben.

Gideon Rachman, a Financial Times publicistája szerint több kapitalista ország, például

Dél-Korea vagy Tajvan legalább olyan jól kezelték a krízist, mint Kína, így kétséges, hogy a szocialista rendszer fölényéről lenne szó, mint Hszi állítja.

A pandémia ráadásul olyan fejleményeket hozott a világgazdaságban, amelyek aláássák Peking elmúlt évtizedekben követett stratégiáját. A kínai gazdaságot az elmúlt 40 évben a feldolgozóipari termékek exportja húzta. A járvány szétzilálta az ehhez szükséges kapcsolatokat, miközben az USA korlátozza bizonyos technológiák átadását, illetve átvételét. 

(Borítókép: Maszkot viselő emberek Kínában. Fotó: Stringer / Getty Images)

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/11/08/kina_amerikai_egyesult_allamok_gdp-novekedes/